Studijska posjeta Italiji u sklopu projekta SINOPS

 

 

U sklopu projekta SINOPS (Socijalna Inkluzija Osoba s intelektualnim Poteškoćama u gradu Sarajevu), izazlanstvo iz Sarajeva boravilo je u studijskoj posjeti biskupiji Volterra i župi Pomarance u pokrajini Toscana. Razlog posjete koja je trajala u periodu od 15. do 19. svibnja bio je prenošenje iskustava u radu s osobama s invaliditetom i prezentacija ostvarenih aktivnosti u sklopu projekta SINOPS čiji je glavni donator i pokretač projekta biskupijski Caritas Volterra. Izaslanstvo iz Sarajeva činili su predstavnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II, predstavnici Udruženja Oaza iz Sarajeva te predstavnici dviju župa partnera projekta župe Stup i župe Novi Grad.

Prvoga dana putovanja, sudionici studijske posjete, posjetili su i razgledali grad Asiz i svetišta sv. Franje i sv. Kalre nakon čega su se uputili dalje prema mjestu Pomarance gdje su ih dočekali organizatori studijske posjete don Renzo Chesi, ravnatelj biskupijskog Caritasa i župnik te Allesandra Siotto predstavnica općine Pomarance i koordinatorica projekata za osobe s invaliditetom.

Obilazak zajednice Dopo di noi (Poslje nas) gdje nam je predstavljena sama zajednica ali i stambena jedinica u kojoj žive i rade osobe s intelektualnim poteškoćama s prostora ragije Volterra, bilo je predviđeno za drugi dan posjete. Obišli smo također i muzej i postrojenje geotermalne elektrane koja se u Italiji jedino nalazi u gradu Pomarance i svojom energijom napaja oko 3% stanovništva Italije. Predvečer je bila prilika za susret s obiteljima osoba s invaliditetom koje su predstavile uključenje osoba s invaliditetom u pojedine crkvene aktivnosti.

Sljedeći dan posjete bio je rezerviran za posjetu Volterri u kojoj smo imali priliku obići katedralu i srednjovjekovnu krstionicu te se pobliže upoznati sa poviješću ovog najstarijeg grada na području Toscane koji datira iz vremena Etruščana. U istom gradu djeluje i organizacija Mondo Nuovo koja skrbi za osobe sa intelektualnim i drugim teškoćama kroz program agrikulture gdje je organiziran i zajednički ručak. Nakon susreta u zajednici Mondo Nuovo, posjetili smo i mjesni hipodrom gdje se održavaju hipoterapije. Posjetili smo također i prostorije Caritasa Volterra gdje smo imali priliku čuti više o projektu socijalnog marketa odnosno samouslužne prodavnice za osobe slabijeg imovinskog stanja.

Posljednjeg dana posjete, sudionici su obišli su grad Pisu i slavni toranj te gradić Peccioli u kojem zajednica Il Camino ima inkluzivni restoran u čiji su rad uključene osobe sa invaliditetom ali i zatvorenici iz obližnjih  zatvora poluotvorenog tipa. Nakon ugodnog radnog ručka, predstavnici organizacije ukratko su predstavili svoje aktivnosti i dali nam smjernice za naš budući rad na inkluzivnosti u gradu Sarajevu. Po povratku u Pomarance imali smo priliku susresti se sa biskupom Volterre mons. Robertom Campiottiem i gradonačelnicom Pomoranca Ilariom Bacci. U susret se uključio i Daniele Bombardi, predstavnik Caritasa Italije u Bosni i Hercegovini. Susret je bio usmjeren ka iskustvima u implementaciji projekta te o budućnosti samog projekta i realizaciji novih aktivnosti. Potom je biskup u župnoj crkvi predslavio svečano Euharistijsko slavlje i uputio prigodnu riječ. Večer smo proveli u obiteljskom okruženju uz zajedničku večeru, nakon čega smo građanima Pomaranca predstavili Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II, Udruženje Oaza i župe partnere ovoga projekta te aktivnosti projekta SINOPS.

Ovaj projekt djelo je suradnje Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II i Udruženja Oaza te župa Stup i Novi Grad koji su uz pomoć Caritasa Italije i Caritasa BiH te uz novčanu potporu Caritasa Volterra godinu dana kroz razne aktivnosti radili na razvoju inkluzivnosti u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini.