Stopama sv. Ivana Pavla II.  – Hodočašće djelatnika i suradnika NCM “Ivan Pavao II.”

U razdoblju od 01. do 05. lipnja djelatnici i suradnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II” sudjelovali su u hodočašću u Poljskoj s ciljem posjete rodnog mjesta i domovine svetog Ivana Pavla II.

Prvi dan hodočašća započeo je svetom misom u svetištu Božanskog Milosrđa u Krakowu, u kojem se nalazi grob sv. Faustine Kowalske i slika Milosrdnog Isusa iz 1943. godine. U prigodnoj propovijedi, ravnatelj Centra vlč. Šimo Maršić naglasio je da nas Isus poziva da budemo u miru jedni s drugima i da prihvatimo jedni druge kakvi jesmo, te pozvao prisutne da iskoriste vrijeme hodočašća da se međusobno upoznaju i da prepoznamo da je svatko od nas različitih na poseban način. Dan je nastavljen posjetom centra grada Krakowa, koji je upisan u svjetsku baštinu pod zaštitom UNESCO-a.

Drugog dana hodočašće je nastavljeno posjetom svetištu sv. Ivana Pavla II u Krakowu, koje je otvoreno 2011. godine i u kojem se čuvaju relikvije krvi sv. Ivana Pavla II. Uslijedio je odlazak u svetište Crne Gospe u Czestochowi, koje je najveće marijansko svetište u Poljskoj, a u svetištu je slavljena i sveta misa. Drugi dan je završen posjetom najvećem koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau u kojem je živote izgubilo više od milijun ljudi.

U nedjelju, 04. lipnja hodočasnici su posjetili Wadowice, rodni grad svetog Ivana Pavla II, gdje su imali priliku slaviti i svetu misu, te posjetiti rodnu kuću Ivana Pavla II., koja je pretvorena u muzej koji nastoji budućim generacijama sačuvati sjećanje na pokojnog papu. Nakon posjete muzeju uslijedilo je slavljenje svete mise u obližnjoj crkvi svetog Josipa sa župljanima te župe.

Zadnji dan hodočašća bio je rezerviran za posjetu Budimpešti, koja je započela svetom misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a koju je predvodio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a. Vlč. Šimo se u propovijedi osvrnuo na cijelokupno hodočašće i naglasio kako Bog djeluje u svima nama i kako se trebamo osloniti na Njega koji nam daje snagu i hrabrost da se odlučujemo za dobro i da neprestano tražimo potporu jedni u drugima.

Uz zajedničku molitvu i zahvalu Bogu hodočasnici su se sretno vratili u Sarajevu pod snažnim dojmom djelovanja svetog Ivana Pavla II. u njegovoj domovini.