„Koračajmo zajedno”: Studijsko putovanje u Sanski Most i Bihać

U subotu, 10. lipnja, učenici Osnovne škole Bila i Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić” iz Travnika, zajedno sa svojim nastavnicama i vršnjačkim edukatorima, uputili su se na studijsko putovanje koje se realiziralo u okviru projekta „Koračajmo zajedno” i koje ih je odvelo u Sanski Most i Bihać. Na dvodnevnom putovanju, od 10. do 11. lipnja, mladi su stekli nove spoznaje o kulturi i vjerskoj raznolikosti ovih gradova.

Prvi dan putovanja bio je posvećen Sanskom Mostu, a glavna stanica bila je Centar za izgradnju mira (CIM). Učenici su imali priliku upoznati se s radom CIM-a i saznati više o njihovim aktivnostima usmjerenim prema izgradnji mira u zajednici. Ovaj centar predstavlja izuzetan primjer kako se kroz edukaciju i dijalog može doprinijeti pomirenju i razumijevanju među različitim etničkim i vjerskim grupama. Nakon obilaska Sanskog Mosta, mladi su se uputili prema Bihaću gdje su proveli ostatak putovanja. Vršnjački edukatori pripremili su raznovrsne igre i aktivnosti kako bi upotpunili ostatak dana i slobodno vrijeme.

Drugi dan studijskog putovanja započeo je posjetom Katoličkoj crkvi sv. Ante, gdje su se sudionici putovanja nakon svetog misnog slavlja imali priliku susresti s fra Ivanom Tučićem. Fra Ivan je mladima predstavio povijest Bihaća iz perspektive katoličanstva, ističući poziciju Katoličke crkve i njezinih vjernika u razvoju grada kroz povijesne događaje. Njegova zanimljiva i informativna prezentacija pružila je učenicima uvid, kao i uvod, u bogatu povijest Bihaća.

Nakon crkve sv. Ante, mladi su posjetili pravoslavni hram Svete Trojice. Paroh Slaviša Milinović, nakon kratkog uvoda i predstavljanja hrama, pružio je mladima mogućnost postavljanja pitanja vezanih za pravoslavlje te im otkrio nove informacije koje su pomogle u razumijevanju ove vjerske tradicije. Posjeta hramu Svete Trojice pružila je mladima priliku za interakciju s pravoslavnim parohom i stjecanje dubljeg razumijevanja Pravoslavne crkve u Bihaću.

U popodnevnim satima, vršnjački edukatori i mladi iz Bile i Travnika susreli su se s mladima iz Mreže mladih MIZ Bihać. Svi zajedno su posjetili džamiju Fethiju, a mujezin Tarik Adilović ih je upoznao s poviješću ove značajne džamije te njezinim kulturnim i vjerskim značajem u Bihaću. Uvaženi gosp. Tarik je odgovorio na svako postavljeno pitanje mladih i samim tim pružio mogućnost mladima da prošire svoje znanje o islamu.

Druženje se nastavilo u prostorijama Medžlisa, gdje su se imali priliku podrobnije upoznati s mladima iz Mreže mladih MIZ Bihać. Gospodin Haris ef. Dedić, koordinator Mreže mladih MIZ Bihać, održao je prezentaciju u kojoj su predstavljene aktivnosti i područje djelovanja ove organizacije. Mladi su imali priliku čuti o njihovim projektima i sudjelovati u razgovoru o važnim temama koje su se dotakle njihovih interesa.

Ovom prilikom Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. izražava veliku zahvalnost svima koji su doprinijeli realizaciji ovog studijskog putovanja i posvetili svoje vrijeme mladima. Putovanje je pružilo, ne samo jedinstvenu priliku za učenje i upoznavanje različitih vjerskih tradicija, već je i promoviralo toleranciju, međusobno poštovanje i prijateljstvo među mladima različitih vjerskih zajednica. Ova vrijedna iskustva će im ostati u trajnom sjećanju, nadahnjujući ih da se aktivno uključe u izgradnju boljeg i mirnijeg društva.

Žaklina Brnadić