RELIGIJE I BRATSTVO NA MEDITERANU: GENERACIJE U DIJALOGU

(Foto: Rondine Cittadella della Pace) 

U razdoblju od 8. do 10. lipnja, djelatnica Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II, Nadežda Mojsilović, sudjelovala je na međunarodnom festivalu YouTopicFest na poziv talijanske organizacije Rondine Cittadella della Pace.
Međunarodni festival je okupio mlade nekadašnje studente programa World House i projekta Mediteran granice mira i pomirenja, ali i mnoge druge goste koji su govorili o temama konflikta, dijaloga a u središtu su mladi i njihova uloga.
Panel pod nazivom „RELIGIJE I BRATSTVO NA MEDITERANU: GENERACIJE U DIJALOGU – U potrazi za akcijama i savezništvima između religija i generacija za konkretnu perspektivu mira“održan je 8. lipnja. Susret posvećen trima velikim abrahamskim religijama – judaizmu, kršćanstvu i islamu koje su prisutne na području Mediterana.
Na panelu su sudjelovali Kardinal Matteo Maria Zuppi, predsjednik Talijanske biskupske konferencije, Vittorio Robiati Bendaud iz rabinskog suda srednje i sjeverne Italije; Hamdan Al Zeqri, vijećnik zadužen za međureligijski dijalog Unije islamskih zajednica Italije; Meital Wnouk, studentica World House programa, Rondine d’Oro, i Firas Bahri, Caritas Tunis te djelatnica NCM-a Nadežda Mojsilović, koja je predstavila rad na polju međureligijskog dijaloga s mladima u Bosni i Hercegovini u okviru projekta Koračajmo zajedno, koji realizira NCM Ivan Pavao II. te je uputila pitanje za paneliste.

(Foto: Rondine Cittadella della Pace) 

Kardinal Matteo Maria Zuppi je izjavio: “Ovdje u Rondinama ima toliko povijesti, susreta, dijaloga, a mladi koji ovdje studiraju nisu samo budućnost, nego i naša sadašnjost. Rat ne nastaje samo kad eksplodira, nego kad više ne govorimo jedni s drugima, kad se ne razumijemo, kad se držimo podalje, postoje predrasude, neznanje. Ovdje mi se čini da je upravo suprotno. Ovdje je već toliko mira. Nadamo se da će ovaj mir zahvatiti svuda u svijetu. Suživot, među ostalim, ruskih i ukrajinskih mladih ovdje u Rondinama, još jednom pokazuje da je budućnost pokušati ostati zajedno, kako kaže papa Franjo: sva braća. Odatle dolazimo i tamo moramo ići. Svi trebamo razgovarati i naučiti biti zajedno. Rat nas dijeli, iskorištava i sprječava da prepoznamo brata, tko god on bio. Radost i ljepota Rondina je u tome što kada netko pronađe svog brata, on također pronalazi sebe. Nadamo se da će gradovi postati mnoge laste u kojima radimo zajedno, učimo živjeti s drugima i slaviti jedni druge“.

Predstavnici triju religija dale su poticaj dijalogu s mladima iz Rondina, usmjeravajući pozornost na trenutnu ulogu vjere i mladih u odgovoru na izazove na koje su pozvani: regeneracija cjelovitog ljudskog bića, dajući vrijeme i prostor za izgradnju dubokih odnosa, koji ne isključuju međusobnu različitost i krhkost.

 

 

(Foto: Rondine Cittadella della Pace)