Sudionici kampa Fair Play posjetili Olovo i pećinu Bijambare

U četvrtak 22. lipnja, na interetničkom kampu Fair Play koji se održava u sportsko – rekreativnom centru Ajdinovići, sudionici kampa su četvrti dan druženja proveli na izletu u Olovo, gdje su posjetili vjerske objekte a potom i pećinu Bijambare.

U jutarnjim satima, mladi su se zajedno s voditeljima uputili ka Olovu gdje su posjetili Staru džamiju u Gornjem Olovu. Sudionike je dočekao glavni imam Medžlisa Olovo, Esad ef. Pepić, koji je govoreći historijske podatke o džamiji i muslimanima u ovom malom gradu istakao da olovski čovjek uistinu živi suživot.

Potom mladi su posjetu nastavili ka Crkvi posvećenoj Gospi Olovskoj. Crkva Uznesenja Marijina u Olovu poznatija kao marijansko hodočasničko svetište i spada među najveća hodočasnička mjesta na Balkanu. U Crkvi Gospe Olovske, domaćin fra Ilija Božić je govorio o dolasku Franjevaca na ove prostore te da ovo svetište posjećuju ljudi različitih vjeroispovijesti.

Nakon posjete vjerskim objektima, mladi su nastavili izlet ka biseru prirode ovih prostora, Bijambarskoj pećini koji je  prapovijesni arheološki lokalitet, stavljen pod zaštitu države od 1954. god. 

U poslijepodnevnim satima, kamp Fair Play posjetile su djelatnice međunarodne humanitarne organizacije Jesuit Refugee Service (JRS) – Isusovačka služba za izbjeglice, Amina Šurković i Dženeta Bašović. Tijekom radionice s mladima se razgovaralo o statusu migranata u bosansko-hercegovačkom društvu, te na koji način JRS radi s migrantima. Osim razgovora na ovu temu, mladi su pogledali film zasnovan na istinitom događaju pod nazivom The Swimmers, koji je predstavio život dvije djevojke, izbjeglice iz Sirije, i njihov put do Njemačke. Film je ostavio veliki utisak na sudionike, a razgovor o filmu je nastavljen uz večeru.

Večernji program obilježilo je druženje uz natjecanje u društvenim igrama.  

Kamp Fair Play se održava u razdoblju od 19. do 24. lipnja, u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. a kamp je financijski podržan kroz program interetničkih grantova Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.