Održan kamp katoličkih skauta za srednjoškolce u Masnoj Luci

U periodu od 27. lipnja do 1. srpnja 2023. godine u srcu Parka prirode Blidinje – Masna Luka (BiH) održan je interaktivni edukacijski kamp katoličkih skauta Masna Luka 2023. , pod motom „Mi smo bez Duha Svetoga kao trska koju ljulja svaki vjetar“ – Sluga Božji Josip Stadler, vrhbosanski nadbiskup i utemeljitelj Družbe sestara Služavki Malog Isusa.  Kamp je okupio 30 skauta Vrhbosanske nadbiskupije i Šibenske biskupije, a bio je otvoren za srednjoškolce, uzrasta od 14. do 18 godina koji su kroz pet dana imali različite radionice i zabavne aktivnosti kao i bogat duhovni program stječući tako znanja i vještine skautskog života. 

Nakon službenog otvaranja kampa program je započeo pripravom za ispovijed i svetom misom koju je predvodio don Anto Ledić, duhovnik katoličkih skauta i župnik župe Presveto Trojstvo Novi Travnik. Skautima je zaželio dobrodošlicu i naglasio kako je zajedništvo najveća snaga te pozvao sudionike na suradnju, zalaganje i fair play kroz sve dane. Voditeljica kampa Gabrijela Marin, upoznala je skaute s kampom i aktivnostima planiranim za sljedeće dane. Nakon toga skauti su podijeljeni u patrole, izabrane su i vođe i nazivi patrola te su im naznačeni zadatci i obveze koje će imati u kampu.

Nakon upoznavanja i večere, prvoga dana, priređen je duhovni program – Molitva u hodu koji je vodio fra Josip Vlašić, kapelan samostalne kapelanije sv. Ilije proroka i voditelj Franjevačke kuće molitve u Masnoj Luci na Blidinju. Ova je aktivnost duhovno-rekreativnog sadržaja, a započela je vježbom, te noćnom šetnjom uz koju su skauti molili i pjevali zajedno. 

U srijedu 28. lipnja održana je sveta misa koju je predvodio fra Josip Vlašić, a prethodili su joj nagovor i radionice o životu proroka Jeremije te poruke nade. Jedna od aktivnosti toga dana svakako je i dar skauta PD „Pločno“ u vidu sadnica borovnica koje su skauti posadili. Skaut poštuje prirodu i u njoj vidi Božje djelo, jedno je od deset zakona katoličkih skauta kojim su se u ovoj aktivnosti vodili.

U petak i subotu, 29. i 30. lipnja skauti su sudjelovali na radionicama vezanim za talente (Što je to zapravo talent?; Kako pronaći svoj talent i kako ga razviti, tj. koristiti?) i emocije (Vrste emocija; Kako iskazati emocije i prepoznati ih kod drugih) koje su vodili predsjednik Katoličkih skauta Šibenske biskupije Ivan Skočić i voditeljica Katoličkih skauta župe Presveto Trojstvo Novi Travnik Gabrijela Marin. U svim aktivnostima sudjelovale su vođe Katoličkih skauta župe Presveto Trojstvo Novi Travnik: Ivan Lozančić, Ankica Mlakić i Mišo Mlakić.

Neke od aktivnosti su bile i podizanje kampa, jutarnja tjelovježba, radionice streličarstva i streljaštva, zip line-a, skautske igre, skautska straža kao i priprema poligona koje su skauti morali savladavati i vođenja natjecateljskog dijela u kojima su skauti osvajali najvažnije bodove. Suživot s prirodom, snalaženje u prirodi kao i timski rad te razvijanje umnih sposobnosti posebno kroz igru samo su neki dijelovi obuke na kampu. Za vrijeme kampa, a u sklopu projektnih aktivnosti Zelene akademije Laudato Si’ čiji su sudionici i katolički skauti, upriličeno je predstavljanje enciklike pape Franje LAUDATO SI’ – O BRIZI ZA ZAJEDNIČKI DOM kao i film The Letter. Kakav svijet želimo ostaviti onima koji dolaze poslije nas?, pitanje je iz enciklike na koje su skauti pokušali odgovoriti i ponuditi konkretna rješenja za očuvanje naše planete, o zaštiti prirode i okoliša i svega stvorenoga.

Poseban trenutak svake večeri za skaute je svakako logorska vatra, prilika je to za druženje, ali i otvaranje „škrinje dobrih riječi“ koje su si skauti u vidu kratkih poruka i pohvala mogli pisati i ostavljati u škrinju tijekom dana, a onda bi ih uz vatru u prirodi čitali. Predivan je to trenutak zajedništva i sreće koji bi završavao pjesmom, pripremom skautskih muffina na logorskoj vatri, učili su se i tradicionalni plesovi, kola, a na koncu dana sve bi završili molitvom i zahvalom za sve dobro što smo iskusili i što nam je toga dana Gospodin darovao.

Kamp je službeno zatvorila voditeljica kampa 1. srpnja 2023. godine, a tom su prilikom dodijeljene nagrade i posebne značke najvrijednijim skautima. Svi su skauti s kampa ponijeli lijepe uspomene i nova iskustva koja će obogatiti njihov život kao i nova znanja i skautske vještine kojima će se zasigurno koristiti.

Ovim putem katolički skauti župe Presveto Trojstvo Novi Travnik zahvaljuju svima koji su sudjelovali u organizaciji kampa. Posebna zahvala ide pokrovitelju – Središnjem uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je podržao ovaj projekt kao i donatorima: ROBOT, MI-COMMERCE, MAVI, OSKAR DOO, Općini Novi Travnik, Tanji Mlakić i Zoranu Štambuku.

Gabrijela Marin