Uspješno završen ljetni kamp katoličkih skauta

U četvrtak, 13. srpnja program kampa katoličkih skauta koji se održava u Regionalnom uredu NCM-a u Kornici započeo je jutarnjom molitvom i tjelovježbom nakon čega su se skauti uputili u Gornji Zovik, Brčko. Tamo su ih dočekali župnik fra Zoran Vuković te predstavnici planinarskog društva „Granaš“. Fra Zoran je mlade upoznao sa životom njihove župe od osnutka pa sve do danas. Nakon obilaska župne crkve uslijedio je boravak na izletištu planinarskog doma Sv. Bernard u Gornjem Zoviku.

Predstavnici planinarskog društva sudionike su upoznali sa radom Planinarskog društva „Granaš“ i temeljnim ciljevima društva, počecima gradnje planinarskog doma, načinu korištenja i pravilima ponašanja u objektu doma. Uslijedilo je i kratko upoznavanje sa osnovama planinarstva, planinarskoj opremi i ponašanju u prirodi. Svetu misu u prirodi predslavio je vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik u NCM-u koji je u prikladnoj propovijedi istaknuo da kroz naš svakodnevni život i aktivnosti prožimamo duhovnost kako bismo se osjetili ispunjenima.

Adrenalinski park i ZIP-line je bio posebno zanimljiv mladim skautima, koji su kroz njega iskusili duh zajedništva i timskog rada.  Po povratku u Kornicu,  Veronika Bauer, volonterka iz Njemačke koja trenutno boravi u NCM-u priredila je kratko predavanje o europskom skautizmu budući da je ona dio Europske skautske organizacije.

Posljednji dan kampa započeo je uobičajenom tjelovježbom, nakon koje vlč. Matijević predslavio svetu misu zahvale za ovaj kamp koji je obogatio sve prisutne. Skauti su uredili prostor kampa u kojem su boravili vodeći se njihovim geslom – gdje god da prođemo, za nama trebaju ostati samo tragovi stopala. Na samom završetku kampa Domagoj Andrijanić kao voditelj katoličkih skauta zahvalio se svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovogodišnjem kampu katoličkih skauta Vrhbosanske nadbiskupije  „Kornica 2023“.  Uslijedilo je proglašavanje najboljih skauta i patrola, te svečano zatvaranje kampa. 

Ovogodišnju titulu najboljeg skauta osvojila je Katja Kremenjaš, koja je kroz 5 dana kampa pokazala najbolje skautske osobine, vještine i znanja. U kategoriji „Dobri duh Kampa“ prvo mjesto osvojila je Laura Tomić. Najbolji vođa patrole skauta bila je Iva Lauš-Pjanić, a za najbolju patrolu izabrana je patrola „Fikusi“. Zahvala i prigodan poklon uručen je i Veroniki Bauer iz Njemačke, volonteri NCM-a koja je dio Europske skautske organizacije, te je svojim iskustvom i predavanjem doprinijela još uspješnijoj realizaciji Kampa.

Rafaela Mirčić/Domagoj Andrijanić