Notes za ljetne raspuste

 

 

Piše: vlč. Ljubo Zadrić

Školska godina je završila prije nekoliko tjedana, a i akademska ulazi u svoje završne tjedne.

To znači kako je ljetni odmor blizu onima koji imaju bilo kakve akademske obaveze. I to dugo iščekivani i potrebni odmor nakon još jedne godine ispunjene obavezama koje iziskuju fizički i psihički napor. Neki su već osmislili ljetni odmor, drugima je osmišljen od strane poslodavca koji se nada dobroj ljetnoj sezoni; dok ima i onih koji uopće ne planiraju ljetni odmor. Neovisno kojoj grupi pripadali, imao bih jednu preporuku za nadolazeće ljetne odmore. Kupite si jedan mali notes, najjednostavniji, u kojega će te zapisati najljepši događaj ljeta, ili opisati susret sa prijateljima; posebno sa onima koje će te susresti nakon dužeg vremena, ili zapišite najvažnije crtice iz knjige koju trenutno čitate, ili možda neku scenu iz filma koja vas je natjerala na razmišljanje…i da ne nabrajamo više, uviđamo kako bi kupovina malenog notesa mogla biti dobra investicija.

Neka se dogodi

Baš kao što ne možemo do posljednjeg detalja isplanirati ljetni odmor (ako ga uopće planiramo), tako je teško predvidjeti sve moguće lijepe stvari koje će se dogoditi tijekom ovoga ljeta. Netko je izračunao kako pola svoga životnog vijeka potrošimo na razmišljanje o onome što se nikada neće dogoditi, stoga izaberi barem jedno mjesto koje ćeš posjetiti, barem jednu osobu sa kojom ćeš „ozbiljno“ popričati ili barem jedan dan u kojem ćeš se posvetiti stvarima za koje bi htio da se dogode. I naravno, sve to zapiši, to će biti vrijedno sjećanje kako se treba potruditi da se određene stvari i susreti dogode, kako ne bi ostali samo fantazija koja nikada ne dočeka svoje mjesto i vrijeme.

Ovo toliko podsjeća na evanđeoski naputak prema kojemu se ono, za čim se istinski traga, u svoje vrijeme i pronalazi (usp. Mt 7, 7-8). Oslanjajući se baš na ove evanđeoske retke pokušajmo odrediti vrata na koja ćemo pokucati i preko kojih ćemo primiti ono što tražimo. Smatram kako je bitno definirati stvari, osobito danas kada smo poprilično „zatrpani“ različitim (bespotrebnim) terminima i stvarima koje donose kratkoročni osjećaj ugode, no u njima ne nalazimo ono što smo zapravo tražili: opuštanje, mir i odmor. Ukoliko samo „gomilamo“ jednu na drugu, te stvari kratkoročnog zadovoljstva, nakon ljetnih odmora ćemo se vratiti još umorniji. Stoga definiraj što ćeš, s kim i u kojem vremenskom razdoblju učiniti, kako bi imao zagarantiran barem koji dan koji će te istinski odmoriti. A uvjeren sam kako svatko ima osobu, mjesto ili pak događaj koji iscrpljenome životu obnavlja snagu. Pa neka se dogodi baš takav odmor.

Neka se ponovi

Naši dani poprilično nalikuju jedan drugomu, svejedno u kojoj smo životnoj dobi ili čime se bavimo. Svatko od nas voli razviti i potom po svaku cijenu sačuvati „potrebnu“ rutinu. Tako je i sa ljetnim odmorima, gotovo u pravilu posjećujemo ista mjesta i ponavljamo identične rute jer smo uvjerenja ako su nam jednom, onda će i uvijek iznova pružati osjećaj zadovoljstva. Ali možda nikada nismo zapisali niti jedan od tih „rutinskih“ događaja i putovanja. Jedan notes bi mogao promijeniti i tu stvar, pa kada nakon doglednog vremena ponovno budemo čitali što smo, s kim i gdje bili ili ostvarili, vjerojatno ćemo imati želju to ponovno učiniti. Stvari koje ćemo zapisati ovoga ljeta, bile one makar i sitnice, neka se ponove. Čitajući ili putujući susrećemo i upoznajemo nove stvari, a pisanje nam nudi dodatnu dimenziju, po kojoj te stvari ponovno doživljavamo i što je još važnije, pisanje oživljuje onaj dugoročni osjećaj ugode koji je u nama izazvao neki susret ili posjet nekom mjestu koje je tada za nas bilo potpuno novo.

Neka se zapiše

Za sve ono što je uistinu važno i vrijedno sjećanja ljudi se potrude napraviti neki zapis i traže načine da isti bude prenesen dalje. Dovoljno je pogledati različite pozivnice koje dobivamo, osobito u ljetnim mjesecima na kojima točno definirano stoji zapisano: što – kada – gdje – i tko organizira. I ti jednostavni komadi papira ukazuju kako je važno određene stvari zapisati. Po primjeru pozivnica neka i notes kojeg će te „možda“ kupiti ukrase opisi što ste, kada, gdje i s kim ovoga ljeta napravili i posjetili. Sigurno će te doživjeti nešto lijepo i vrijedno, pa neka se zapiše. Jer, baš kao što razgovorom sa drugima uređujemo našu svakodnevnicu i život, to još više činimo pisanjem koje je razgovor sa samim sobom, vrijedan koliko i razgovor sa drugima. Uvjeren sam da tako čineći, nakon ljetnog raspusta će te biti odmorniji, a razgovarajući sa drugima i sa sobom samima, vjerojatno će se pojaviti i koje važno pitanje ili će biti donesena neka od važniji životnih odluka. Stoga neka bude zapisana u notesu ljeta 2023 nakon kojeg će te se, nadam se, vratiti odmorniji.