Poziv pape Franje svim mladima na susret zajedništva „Together“ u Rimu 30. rujna – Otvoren poziv za prijave mladima od 18 do 35 godina

Dana 30. rujna 2023. godine održat će se ekumensko molitveno bdijenje u Rimu u nazočnosti pape Franje i predstavnika različitih Crkava, da nas ujedini u slavljenju i šutnji, u slušanju Riječi. Mladi u dobi između 18 i 35 godina iz cijele Europe, iz svih crkvenih sredina, pozvani su od petka navečer do nedjelje poslijepodne i bit će dobrodošli na vikend dijeljenja, da zajedno putujemo kao Božji narod. Susret se organizira na inicijativu zajednice Taizé, blisko surađujući s Tajništvom Sinode u Rimu, kao i Dikasterijom za promicanje jedinstva kršćana i Dikasterijom za laike, obitelj i život. 

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II organizira putovanje iz Sarajeva na ekumenski susret s Papom Franjom u Rimu. Polazak bi bio 28. rujna u 23:00h iz Sarajeva a povratak iz Rima 01. listopada u 15:00h . Poziv je otvoren za mlade iz cijele Bosne i Hercegovine, a možete se prijaviti na e-mail: susretrim2023@gmail.com do 1. rujna. Cijena putovanja iznosi 300 KM, a obuhvata troškove prijevoza i kotizacije na susretu, u okviru koje će biti pokriveni obroci i troškovi organizacije. Smještaj će biti obezbjeđen u župama i zajednicima u Rimu. Putovanje će biti organizirano ukoliko bude prijavljeno minimalno 40 osoba. Prijava važi samo uplatom navedene cijene putovanja. Dodatne informacije o susretu Together, možete pronaći na linku https://together2023.net/info-page/practical-information/.

Poruka Pape Franje

U nedjelju 15. siječnja 2023., nakon molitve Anđela Gospodnjeg na Trgu svetog Petra, Sveti je Otac rekao:

“Put do jedinstva kršćana i put sinodalnog obraćenja Crkve povezani su. Ovom prigodom želim najaviti da će se u subotu, 30. rujna, održati ekumensko molitveno bdijenje na Trgu svetoga Petra, kojim ćemo zadužiti rad 16. redovite opće skupštine Biskupske sinode. Za mlade koji dolaze na bdijenje bit će tijekom tog vikenda poseban program povjeren zajednici iz Taizé-a. Od sada pozivam braću i sestre svih kršćanskih denominacija da sudjeluju u ovom “Okupljanju Božjeg naroda”.

Više o susretu

Mladi ljudi od 18 do 35 godina iz različitih europskih zemalja i svih kršćanskih tradicija su pozvani da dođu u Rim od petka navečer do nedjelje poslijepodne na zajednički vikend. Oni će biti gosti župa i zajednica u Rimu i boravati s lokalnim stanovništvom. Za mlade katolike ovo događaj se može doživjeti kao nastavak Svjetskog dana mladih koji će se održati u Lisabonu  početkom kolovoza. U središtu ovog vikenda dijeljenja bit će ekumensko molitveno bdijenje u Rimu 30. rujna 2023., u nazočnosti pape Franje i predstavnika raznih crkava. Otvoren za sve Božije ljude, ova zajednička molitva uključivat će slušanje Božje riječi, hvale i nagovora, Taizé pjesama i tišina – snažan znak zajedništva, jedinstva i mira.