Završena 17. Opća specijalizacija za animatore

Treći dan opće specijalizacije animatora prošao je u znaku kreativnosti i praktične primjene vještina potrebnih za uspješno animatorstvo. Dan je započeo Misnim slavljem kojeg je ovoga jutra predvodio vlč. Ljubo Zadrić, pastoralni suradnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih. Nakon svetog misnog slavlja započela je plesna radionica čiji je cilj poticanje kreativnosti kroz stvaranje vlastitih plesova na različite melodije. Uslijedilo je predavanje o zaštiti maloljetnika gdje su sudionici upoznati s osnovama traumatske psihologije i načinima prevencije nasilja.
Drugi dio dana nastavljen je radionicama o pastoralu prvopričesnika i krizmanika. Kroz ove radionice, sudionici su imali priliku upoznati različite načine kreativnog učenja za ove dvije skupine.
Završetak trećeg dana obilježila je vesela večer kojom su animatori instruktori pokazali sudionicima još jednu kreativnu i zanimljivu završnicu dana. Večer je završena molitvom koju su pripremili sudionici i kojom su sve prisutne podsjetili na važnost zahvalnosti i poniznosti u svakom trenutku.


Četvrti dan Opće specijalizacije animatora započeo je svetim misnim slavljem kojeg je predvodio vlč. Ivan Matijević uz koncelebraciju vlč. Ljube Zadrića. Vlč. Ivan u svojoj propovijedi istaknuo je da trebamo biti poput Isusa biti suvremeni u današnjem svijetu te svjedočiti živo Evanđelje.
Nakon sv. Mise, uslijedila je ekološka radionica gdje su sudionici od naizgled beskorisnih stvari napravili maskote svojih grupa, te upoznali različite stilove vođenja radionica.
U nastavku sudionici su se uputili u župu Čardak gdje su imali vježbu Titanik, u kojoj su još jedanput shvatili važnost osluškivanja jedni drugih, važnost zajedničkog komuniciranja i funkcioniranja kako bi stigli do zajedničkog cilja.
Navečer su sudionici imali zadatak pripremiti Veselu večer uz upute animatora instruktora. Još jedna večer završena je molitvom i zahvaljivanjem na daru jednih drugima, te otkrivanjem anđela čuvara za koje su se posebno brinuli i molili za vrijeme specijalizacije.


U petak, 28. srpnja završena je 17. po redu Opća specijalizacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije i Mostarsko – Duvanjske biskupije. Certifikat animatora dobila su 22 animatora iz 11 različitih župa.
Sudionici su jutro započeli molitvom, nakon koje je uslijedila evaluacija gdje su sudionici imali priliku iznijeti doživljaj specijalizacije, ali i dati preporuke za ubuduće. Nakon evaluacije, sudionici su sudjelovali na svetom misnom slavlju kojeg je predvodio vlč. Ivan Matijević dok je koncelebrirao ravnatelj NCM-a vlč. Šimo Maršić. Vlč. Ivan pozvao je animatore na aktivnost i širenje Božje riječi. Potaknuo je animatore da iskustvo stečeno kroz školu animatora nesebično dijele s drugima u svojim župama.
Nakon svete mise, novim animatorima su podijeljeni certifikati nakon čega im se poticajnim riječima obratio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za pastoral mladih, uslijedio je ručak te su se animatori radosna srca uputili kućama.

Ivana Vukoja/Lorena Grbavac