Kraj ljetnog kampa Mali putokazi u život

U završnom, petom danu ljetnog kampa Mali putokazi u život koji se odvijao od 7. do 11. kolovoza u Kornici – Regionalni ured Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., uslijedila je duboka refleksija i zadovoljstvo među mladima. Atmosfera je bila obogaćena posebnim značajem, označavajući ne samo kraj kampa, već i okupljanje kako bi zajednički proslavili rođendan jedne od učesnica. Kamp je okupio 55 mladih iz četiri različita doma: Dječjeg Doma Bjelave, Doma-porodice Zenica, Sela Mira Turija i JU Dječjeg Doma Tuzla.

Zajedno s predanim edukatorima, mladi su izvršili temeljitu evaluaciju aktivnosti kampa. U ovom su trenutku slobodno izrazili svoja mišljenja, očekivanja i duboka iskustva koja su stekli tijekom pet nezaboravnih dana. Iz ove kolektivne refleksije proizišla je jasna slika: kamp je predstavljao za njih dragocjeno iskustvo, obogaćeno novim prijateljstvima, znanjem i događanjima koja će ostati urezana u njihovim sjećanjima. Također, imali su priliku izraziti svoje sugestije kako bi sljedeći kampovi bili još više u skladu s potrebama mladih.

Sami projekt Mali putokazi u život kojeg Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. uspješno realizira od 2010. godine ima za cilj djeci iz dječjih domova bez roditeljske skrbi iz cijele Bosne i Hercegovine ponuditi priliku za dodatnom neformalnom edukacijom i socijalizacijom. U jednodušnom saglasju, sudionici su potvrdili da je kamp predstavljao ključno iskustvo u njihovim životima. U njemu su pronašli priliku za osobni rast i razvoj, a također su cijenili i ulogu edukatora koji su ih vodili kroz ovu nevjerojatnu avanturu. 

Danijela Jocović