Započeo inkluzivni ljetni kamp SINOPS 2023.

 

Dana 19.8. započeo je ljetni inkluzivni kamp SINOPS 2023. u Kornici u Regionalnom uredu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II u Posavini. Kamp je započeo ručkom, nakon čaga je uslijedilo upoznavanje sudionika, te podjela u grupe uz pomoć edukatora gdje su im predstavljena pravila i zaduženja tijekom kampa. Kasnije su sudionici imali priliku za druženje i igre. Prvu radionicu pod nazivom osnove kampiranja, predvodile su koordinatorice iz Udruženja Oaza Lejla Hreljić-Vučić i Nejra Jelko. Radionica je za cilj imala sudionike s intelektualnim poteškoćama pripremiti za četverodnevni kamp u prirodi te im govoriti o osnovama kampiranja i snalaženja tijekom istoga. Sudionici su naučili kako reagirati u određenim situacijama prilikom provođenja vremena u prirodi te ju poštivati. Nakon radionice uslijedila je večera i logorska vatra kojom je uspješno zaključen prvi dan inkluzivnog kampa SINOPS 2023.

 

 

Naredni dan, 20.8.2023., počeo je tjelovježbom koju je predvodila edukatorica Mia Rabljenović nakon koje su se sudionici spremali za doručak i ostatak dana. Edukatori, volonteri i pratnja iz Udruženja Oaza održali su teambuilding i razgovor o prijedlozima za buduće aktivnosti. Nakon teambuildinga, održana je radionica terapeutskog teatra koju je predvodila Alessandra Siotto koja je na kamp došla iz biskupije Volterra čiji je Caritas donator cjelokupnog projekta SINOPS. U radionici su sudionici kroz glazbu i scenski pokret radili na opuštanju te na neverbalnom izražavanju emocija.

 

 

Nakon prve radionice, sudionici su zajedno s edukatorima i prijateljima iz „Kuće nade“ iz Odžaka, posjetili SRC Bazeni u Orašju na kojem su uz kvalitetno druženje i igru proveli većinu dana. Kasnije je uslijedila večera nakon koje i posljednja radionica drugoga dana – grupna antistres terapija koju je predvodila Nejra Jelko, psihologinja i djelatnica Udruženja Oaza. Drugi dan je uspješno zaključen filmskom večeri i druženjem.

M. R.