Berba jabuke u Kornici

Nakon ljetne pauze, nastavili smo s edukacijama, tako je u subotu drugog rujna održana dvadeseta po redu edukacija u sklopu projekta Iuvenes fructus. Na edukaciji su nazočili polaznici iz obje grupe, a  tema je bila Berba voća.

U prijepodnevnim satima održala se praktična nastava, gdje su polaznici pristupili berbi jabuke za industriju. Početkom kolovoza zbog vremenskih neprilika i pojave grada, velika količina jabuke je djelomično oštećena, te se mora iskoristiti za industriju odnosno određeni oblik prerade. Dakle polaznici su imali priliku vidjeti uživo kako izgledaju oštećenja od leda ali su upoznati i s alternativom kada plodovi ne ulaze u prvu klasu te ih kao takve ne možemo plasirati na tržište za svježu upotrebu.

U drugom djelu edukacije polaznici slušali su slušali o teoriji berbe voća. Berba voća je naizgled prost posao, ali je to u biti jedan složen i odgovoran postupak, koji je uvjetovan prethodno provedenim agrotehničkim mjerama, a zatim vremenom i načinom berbe. Pri berbi plodova vrlo je bitan kvalitet plodova, koji je uvjetovan pravovremenim izvođenjem berbe, a zatim i brzinom, načinom i svime što radimo s plodovima na berbe uključujući i samo skladištenje. Dva su stupnja zrelosti i to fiziološka i tehnološka zrelost, a u zavisnosti od vrste sorte, berba se i izvodi u određenom stupnju zrelosti. Postoje razni testovi i metode pomoću kojih se utvrđuje vrijeme početka berbe, te uređaj koji služi za utvrđivanje optimalne zrelosti voća pod nazivom penetrometar.