Održana interkulturalna razmjena mladih Bosne i Hercegovine i Njemačke

U periodu od 11. do 17. rujna u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ u suradnji s organizacijom BDKJ Wuppertal (Der Bund der Deutschen Katholischen Jugend) održana je interkulturalna razmjena mladih iz Njemačke i Bosne i Hercegovine, koja je okupila 25 sudionika. Cilj razmjene bio je podsticanje socijalne integracije i jačanje interkulturalnih kompetencija, a mladi su tijekom razmjene kroz sadržajan i bogat program radili na upoznavanju dviju različitih kultura i tradicija, prihvaćanju drugih i drugačijih i otkrivanju novih perspektiva.

Prvi dan programa započeo je upoznavanjem sudionika kroz interaktivne igre, a mladi su imali priliku saznati više i o djelovanju i radu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ i organizacije BDKJ Wuppertal. U popodnevnim satima uslijedio je obilazak Sarajeva, kada su sudionici mogli nešto više saznati o kulturnim i povijesnim vrijednostima glavnog grada BiH te posjetiti najznačajnija mjesta u Sarajevu koja čuvaju priče o gradu.

Drugoga dana razmjene mladi podijeljeni u dvije grupe su imali priliku posjetiti projekt Društveni kutak u prihvatnom kampu Ušivak i Udruženje  Oaza, gdje su zajedno s članovima Udruženja i korisnicima Društvenog kutka sudjelovali u radionicama i aktivnostima, te se upoznali s projektima koji se provode na obe lokacije. Poslijepodnevni sati bili su rezervirani za izlet žičarom na Trebević, gdje su mladi proveli ostatak dana u zajedničkoj šetnji i druženju.

Sudionici su četvrtog dana susreta posjetili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, a tijekom posjete gosti iz Njemačke saznali su više o ratnim sukobima u BiH, što je za njih bilo od velike važnosti. Sljedećeg dana naglasak je bio na međureligijskom dijalogu, stoga je u okviru razmjene upriličena i posjeta sakralnim objektima u Sarajevu – Gazi Husrev-begovoj džamiji, Sabornoj crkvi i Katedrali Srca Isusova.

U subotu, 16. rujna organizirano je putovanje u Mostar, tijekom kojeg su mladi naučili ponešto i o povijesti Mostara, te posjetili Stari most koji se nalazi na popisu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a, Koski Mehmed pašinu džamiju, prošetali se starom jezgrom grada te kušali tradicionalnu kuhinju.

Posljedni dan razmjene započeo je evaluacijom tijekom koje su mladi podijelili svoje dojmove s razmjene i zaključili da su tijekom nekoliko dana naučili mnogo toga o različitim kulturama, nadvladali predrasude i proširili svoje vidike. Razmjena je završena slavljem svete mise, koju je predvodio vlč. Stipica Lešić, pastoralni suradnik u NCM-u.

Martina Vidović