Mladi iz BiH sudjelovali na slovenskom katoličkom festivalu Stična mladih

U razdoblju od 15. do 17. rujna, u manastiru Žalosne Matere Božje u Stičnoj u Sloveniji, edukatorice Nadbiskupijskog  centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” sudjelovale su na festivalu “Stična Mladih”, koji je ove godine okupio 4000 mladih ljudi. Iako su ranijih godina na ovom festivalu sudjelovali samo mladi iz Slovenije, ovoga su puta dio priče bili i mladi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Slovačke.

Prije samog festivala, goste su dočekali volonteri iz Ljubljane, a nakon kratkog razgledanja znamenitosti grada, ali i samog manastira, sudionike su toplo ugostile obitelji iz Stične. Program festivala “Stična Mladih” započeo je u subotu ceremonijom otvaranja, nakon koje je uslijedila sveta misa, predvođena zborom biskupa na čelu s nadbiskupom Stanislavom Zorom.

Istaknuvši važnost poznavanja i pronalaženja vlastitog kršćanskog identiteta, kako kaže i sam slogan ovogodišnjeg festivala – Što ti kažeš tko sam ja? – nadbiskup je mlade pozvao na razmišljanje o prisutnosti Isusa Krista u njihovim životima. Tijekom cijelog dana, volonteri iz Slovenije realizirali su edukativne radionice za učesnike – okrugli stol o ulogama mladih u društvu i Crkvi, molitve u duhu Taize-a, radionice o očuvanju okoliša, aktualnim problemima i nasilju na internetu.

U večernjim satima uslijedio je nastup poznatih slovenačkih glazbenih i plesnih skupina. Izvedbama duhovnih i zabavnih pjesama, Vlado Kreslin, DJ Dominik Ušeničnik, Gospel skupina Bee Geesus i drugi, ujedinili su mlade iz cijele Slovenije, ali i Europe. Po završetku festivala, u nedjelju, 17. rujna, upriličena je sveta misa, nakon koje je uslijedila evaluacija, refleksija na cjelokupan program, te potom i rastanak.

“Činjenica da je tako malo mjesto poput Stične, okupilo toliko velik broj mladih, čak njih 4000, kao i osjećaj zajedništva tijekom cijelog festivala, još jednom su mi potvrdili da su mladi stvarno pokretači današnjeg društva, i u vjeri, i u kulturi, i u zabavi “, rekla je edukatorica Una Kovačević.

Prema riječima drugih učesnica iz Sarajeva, Lane Todosijević i Andree Vujović, festival “Stična Mladih” iskustvo je koje treba doživjeti bar jednom u životu, a zasigurno i ponoviti sljedeće godine.

Andrea Vujović