140 MLADIH TRČALO ZA MIR NA MEĐUNARODNI DAN MIRA

U četvrtak 21. rujna u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. upriličena je Utrka za mir u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju Safet Zajko u Sarajevu.

Utrka za mir ove godine je održana po peti put, a povodom Međunarodnog dana mira koji se svake godine u cijelom svijetu obilježava 21. rujna.

Na utrci je sudjelovalo  140 osoba, različitih dobnih skupina, koji su zajedno poslali poruku mira, suradnje i suživota.

Na početku programa sve trkači su se zagrijali uz vježbe i plesove animatora Centra za mlade koje su predvodile Lana Todosijević i Andrea Vujović, a potom je sudionike pozdravila Nadežda Mojsilović, koordinatorica projekta, u ime NCM Ivan Pavao II., te predstavila program i aktivnosti pri Centru za mlade. Nakon uvodnih riječi,  sudionicama se obratio, ravnatelj vlč. Šimo Maršić, koji je trkačima uputio riječi dobrodošlice i zahvalnosti što su danas ovdje te poželio uspješnu utrku.

Potom su trkači zauzeli startnu poziciju i započeli utrku dužine 4 km na atletskoj stazi Centra Safet Zajko. Po završetku utrke, najbržim trkačima podijeljene su medalje, a također svi sudionici su dobile potvrde o sudjelovanju. Najbrži trkači utrke su bili Nikola Primorac, Salih Hasanković i Ivano Grgača.

Svake godine u svijetu se obilježava Međunarodni dan mira koji je Opća skupština UN-a utemeljila 1981. s ciljem obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama. Međunarodni dan mira omogućuje svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim djelima zajednički šire poruku mira. Nakon rasprava o uvođenju Dana mira i tome što bi on trebao predstavljati zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima.

Tim povodom, i NCM Ivan Pavao II. je organizirao Utrku za mir, kojom želi doprinijeti prijateljstvu i razumijevanju među svim narodima u Bosni i Hercegovini, te poticati suživot i dijalog kroz zdrave stilove života.

Ovim putem NCM Ivan Pavao II. se još jednom zahvaljuje svim volonterima i  trkačima koji su dali doprinos ovom događaju, a posebno na suradnji školama Katoličkom školskom centru Sv. Josip iz Sarajeva, Katoličkom školskom centru Sveti Pavao iz Zenice, Srednjoj poslovnoj komercijalnoj i trgovačkoj školi iz Sarajeva i Udruženju Oaza.