Održana Konferencija suradnika i partnera projekta „Koračajmo zajedno“

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., održana je konferencija suradnika i partnera projekta Koračajmo zajedno, u razdoblju od 26. do 27. rujna. 

Na konferenciji, koja je okupila 30 sudionika, cilj je bio okupiti sve partnere, suradnike i mlade koji su dali doprinos realizaciji projekta Koračajmo zajedno u 2022./23. godini, a koji također realiziraju značajne projekte za mlade u svojim organizacijama i lokalnim zajednicama.

Također, na konferenciji su uzeli učešće i predstavnici različitih organizacija i vjerskih zajednica koje svojim radom doprinose temama mira i pomirenja, kako bi se radilo na mreži suradnika te koji bi zajedničkim snagama radili na izgradnji zdravijeg okruženja za mlade u Bosni i Hercegovini.

Prvi dan konferencije, djelatnica pri NCM Ivan Pavao II., Nadežda Mojsilović, pozdravila je prisutne te predstavila rad Centra za mlade i značaj okupljanja partnera i suradnika koji doprinose izgradnji mira među mladima. Predstavljeni su postignuti rezultati u okviru projekta Koračajmo zajedno, kojom prilikom se Amina Čolaković, suradnica i koordinatorica na projektu, posebno osvrnula na internacionalna iskustva i priliku predstavljanja ovakvih projekata na Mediteranskom susretu u Marseju u rujnu mjesece ove godine.

Potom su sudionice programa Mediteran granice mira i pomirenja, Ružica Marković i Teuta Bičaj, u kojem su sudjelovale u prethodnoj akademskoj godini, predstavile iskustva života u Italiji s mladima koji dolaze iz različitih konfliktnih zemalja.

Uslijedila je prezentacija master programa, Međureligijski studij i izgradnja mira, o kojem je u ime zajedničkog ureda, govorila Kerima Šljivo. Koliki je značaj jednog osvakvog studija, pokazuje i činjenica da je program jedinstven u svijetu i osnovan od strane tri teološka fakulteta u BiH.

Drugi dan konferencije, gost predavač je bio teolog i direktor Otto Raffai, organizacije RAND – Regionalna adresa za nenasilno djelovanje iz Zagreba. G. Raffai je govorio o iskustvu mirotvornog rada u Hrtvatskoj i BIH nakon rata, o treninzima i međureligijskim edukativnim susretima, te važnosti doprinosa svakog pojedinca na polju nenasilja i rješavanja konflikta.

Nakon prezentacije i diskusije, predstavljeni su i primjeri sportkih aktivnosti, podržanih kroz male grantove projekta Koračajmo zajedno. O sportskim susretima koje organizirala Prosvjetina škola srpkog jezika, istorije i kulture u Mostaru, u saradnji s različitim školama, govorio je vjeroučitelj, Njegoš Veljančić. Potom je usljedila prezetacija i sportskih susreta mladih u Gradišci o kojima je govorio u ime Biciklističkog kluba Challenge, Slavoljub Bjelajac.

Na kraju konferencije sudionici su predstavili izazove i poteškoće u radu, te izdvajamo prijedloge i zaključke gdje su naveli da je potrebno inicirati više susreta i upoznavanja osoba različitih vjerskih pripadnosti, ulagati u edukaciju i razmjenu iskustava među roditeljima, organizarati vananastavne aktivnosti, mirovne kampove, te kroz sportske aktivnosti spajati mlade iz različitih gradova.

Nadežda Mojsilović