Mladi iz BiH sudjelovali na molitvenom okupljanju “Together” u Vatikanu

U subotu 30. rujna, na trgu Sv. Petra u Vatikanu, nekoliko tisuća kršćana molilo za jedinstvo, mir i uspjeh nadolazeće svjetske Sinode. Od 4. listopada do kraja mjeseca više od 450 biskupa, svećenika i laika razgovarat će s papom u Vatikanu o budućnosti Katoličke crkve.

Program ovog susreta pod nazivom Together, imao je za cilj okupiti mlade iz različitih dijelova Europe kako bi zajedno povodom nadolazeće Sinode, proveli vikend u zajedništvu s drugim kršćanima. Ukupno osam mladih, u ime Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. se pridružilo programu koji je započeo 29. rujna u župi Svetog Trojstva u Rimu. Ova župa je ugostila 30 tak osoba iz različitih zemalja među kojima su bili mladi iz NCM Ivan Pavao II, te su boravili kod obitelji ove župe.

U petak u večernjim satima, program je započeo molitvom u duhu Taize-a a potom je druženje nastavljeno uz večeru koju su pripremili župljani ove župe.

U subotu 30. rujna, program je nastavljen na nekoliko lokacija, u crkvama Rima, gdje su mladi sudjelovali na radionicama, na kojima se govorilo o odnosima kršćana i muslimana u Europi, situaciji s izbjeglicama, te mnoge druge aktualne teme. U poslijepodnevnim satima, svi sudionici su se okupili na trgu Sv. Petra u Vatikanu, kako bi zajedno sudjelovali na velikoj ekumenskoj molitvi s Papom Franjom.

Istini ne treba glasan povik da dopre do ljudskih srca, objasnio je Papa u svom govoru u subotu navečer. Bogu ne treba galama, govori i buka. Na taj način šutnja u crkvenoj zajednici omogućuje bratsku i sestrinsku komunikaciju te osluškivanje volje Božje, nastavio je Franjo. Molimo stoga da Sinoda bude dobar trenutak bratstva, sestrinstva, mjesto gdje Duh Sveti čisti Crkvu od brbljanja, ideologije i polarizacije, kazao je Papa.

Na večernjoj molitvi sudjelovalo je još 19 predstavnika kršćanskih tradicija. Između ostalih, sudjelovali su ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej, anglikanski primas nadbiskup iz Canterburyja Justin Welby te poglavar Sirijske pravoslavne crkve antiohijski patrijarh Ignacije Efrem II. Iz Srpske pravoslavne crkve sudjelovala su dvojica episkopa: austrijsko-švicarski Andrej (Ćilerdžić) i dalmatinski Nikodim (Kosović).

Molitveno okupljanje pod nazivom Together pokrenula je ekumenska zajednica iz Taize-a. Oni su organizirali događaj s izaslanicima kršćanskih Crkava i predstavnicima mladih. Također su pomogli organizirati večernju molitvu s pjevanjem i molitvama na teme poput zaštite klime i migracija.

U nedjelju 1. listopada, grupa mladih iz NCM Ivan Pavao II. posjetila je i Baziliku Sv. Petra u Vatikanu, gdje ih je dočekao vlč. Branko Jurić, te su zajedno obišli unutrašnjost Bazilike, a nakon toga i kupolu s koje se pruža veličanstven pogled na Vatikan i Rim.

Nakon obilaska, mladi su sudjelovali na sv. misi, u crkvi pri Papinskom zavodu Campo Santo Teutonico, njemačkom zavodu u Vatikanu, koju je predvodio vlč. Branko, vicerektor Zavoda.

Po završetku svete mise, koja je ujedno bila i kraj posjete Vatikanu, nastavili su putovanje ka Sarajevu.

Sudjelovanje na molitvenom okupljanju Together podržano je kroz projekt Mediteran: granice mira, učenja i pomirenja, od strane talijanske organizacije Rondine Cittadella Della Pace.

(dijelovi teksta preuzeti s fratellanza.net)