Održana edukacija „Trening za trenere“ za novu skupinu polaznika

U razdoblju od 06. do 08. listopada održana je edukacija za vršnjačke edukatore pod nazivom “Trening za trenere” u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Cilj edukacije bio je, obučiti mlade osnovama pripreme i provedbe radionica za vršnjake. Edukaciju su vodili vanjski suradnici Centra za mlade Ivan Pavao II. – Marija Puljić i Antonio Topalović. Ukupno je 16 mladih sudionika nazočilo edukaciji, među kojima su bili studenti s različitih fakulteta i srednjoškolci aktivni u projektima Centra za mlade.

Na početku edukacije, zajedno s voditeljima, mladi su identificirali osnovne značajke i prednosti vršnjačke edukacije, kako za njih osobno, tako i za vršnjake s kojima će raditi. Nakon toga, uslijedilo je učenje o kompetencijama koje su potrebne kako bi se uspješno i učinkovito radilo s mladima. Edukacija je također obuhvatila didaktičko metodičke smjernice za pripremu i provedbu radionica temeljenih na suvremenim interaktivnim pristupima.

Budući da interaktivne radionice zahtijevaju uspješnu komunikaciju, polaznici su kroz različite vježbe učili o važnosti razvoja vještina aktivna slušanja u radu sa skupinom, vrstama (ne)slušanja te utjecaju “ja” govora. Neizostavan dio edukacije bila je i tema vizualizacije, tijekom koje su sudionici naučili kako pripremiti i koristiti vizualna sredstva u izvođenju radionica, te su dobili savjete za razvoj vlastitih prezentacijskih vještina.
Teorijski dio edukacije završio je raspravom o fazama razvoja i dinamici skupina s kojima će raditi. Nakon toga, uslijedila je praktična priprema radionica, tijekom koje su sudionici, podijeljeni u parove, stvarali vlastite radionice.

Nakon nedjeljne svete mise, koju je predvodio vlč. Stipica Lešić, uslijedile su simulacije radionica. Polaznici su imali priliku isprobati se u ulozi vršnjačkih edukatora uz podršku i savjete voditelja edukacije.

Marija Puljić