Održana edukacija „Trening za trenere“ za novu skupinu polaznika

U razdoblju od 13. do 15. listopada, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je edukacija za  vršnjačke edukatore pod nazivom Trening za trenere, za novu skupinu polaznika, zbog velike zainteresiranosti mladih za ovaj vid edukacije.

Edukacija je imala cilj poučiti mlade osnovama pripreme i realizacije radionica za vršnjake, a vodili su ju vanjski suradnici Centra za mlade Ivan Pavao II. Marija Puljić i  Antonio Topalović.

Na samom početku edukacije, mladi su zajedno s voditeljima definirali što je to vršnjačka edukacija, koji su njeni pozitivni aspekti te koje su kompetencije važne za uspješan rad vršnjačkog edukatora. Kako se interaktivna radionica temelji na uspješnoj komunikaciji, polaznici edukacije su kroz različite vježbe učili o načinima komuniciranja, prednostima asertivnog stava u komunikaciji te važnosti aktivna slušanja u poučavanju i učinkovitosti „ja poruka“.

Neizostavan dio edukacije bile su didaktičko – metodičke upute za pripremu i realizaciju radionica te prezentacijskim vještinama. Teoretski dio edukacije okončan je govorom dinamici skupine s kojom se radi. Potom je uslijedila praktična priprema radionica na kojoj su radili sudionici podijeljeni u parove.

Nakon nedjeljne sv. mise, koju je predvodio ravnatelj vlč. Šimo Maršić,  uslijedile su simulacije radionica, kada su polaznici imali priliku okušati se u ulozi vršnjačkog edukatora, uz podršku i savjete voditelja edukacije. Edukacija je završena zajedničkom evaluacijom programa te dodjelom potvrda o sudjelovanju.