Sv. Ivan Pavao II

Povodom obilježavanja blagdana zaštitnika i Dana Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” donosimo vam nekoliko zanimljivosti o sv. Ivanu Pavlu II.

Osoba koja je svojim životom i karizmom privlačila brojne ljude, državnike, zvijezde, a posebno mlade. Nijedan papa u povijesti crkve nije bio toliko blizak mladima kao sv. Ivan Pavao II. Sam je odisao mladošću i bio tako spreman na promjene, unošenje drugačijega, boljega. Ali se nije bojao pravde, krjeposna života i stalnoga služenja Bogu. Bio je tako uronjen u molitvu i molitva je bila dio njega. Ne mali broj slika pokazuje njegovu duboku uronjenost u molitvu, sa poniznim oslanjanjem na križ koji je nosio. Brojne škole, institucije i ustanove nose ime po ovoj velikoj osobi, tako i naša.

1. Bio je prvi papa Poljak, prvi koji je dolazio iz komunističke zemlje, prvi koji je ušao u sinagogu, prvi koji je ušao u džamiju, prvi koji je primio službenu delegaciju Grčke pravoslavne Crkve nakon raskola iz 1054. godine i prvi i jedini koji je pogođen metkom i hospitaliziran u javnoj bolnici.

2. Kad je bio mlad, osim što je puno radio u kamenolomu, skijao je, planinario i veslao, studirao je glumu i poljsku književnost te je glumio i pisao djela.

3. Jedno istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da je najzavodljiviji dio njegova lika bio njegov osmijeh, marijanska pobožnost, vladanje različitim jezicima i ljubav prema djeci i siromasima. U drugom istraživanju sa studentima iz Portugala, Španjolske i Latinske Amerike bio je označen na prvom mjestu kao najpoštovanija osoba na svijetu.

4. Ispovijedao je svakog Velikog petka u bazilici svetog Petra.

5. Krstio je u svojoj privatnoj kapelici djecu svojih najsiromašnijih suradnika.

6. Molio je za oprost zbog nedostataka i grijeha Katoličke Crkve tijekom rasprave 12. ožujka 2000., Jubilejske godine.

7. U svibnju 2002. godine, tijekom jedne opće audijencije sastao se na Trgu svetog Petra sa stotinama žena koje su bile prisiljene na prostituciju.

8. Dana 14. studenog 2002. godine, postao je prvi papa u 150 godina koji je posjetio Talijanski parlament. Njegov je govor bio tako rječit da se mafijaš Benedetto Marciante, šef Cosa nostre, predao policiji.

9. Jedna je planina na Sjevernom polu dobila ime pape Ivana Pavla II. u čast 25 godina njegove papinske službe.


Izvor: Bitno.net