Duhovna obnova i stručno usavršavanje vjeroučitelja

U sklopu projekta Nova generacija liderstva u Crkvi u BiH, od 27. do 29. listopada, održana je duhovna obnova i stručno usavršavanje vjeroučitelja Vrhbosanske nadbiskupije. Susret je okupio 50 vjeroučitelja, a tema susreta bila je Novi kurikulum nastavnog predmeta Katolički vjeronauk

Susret je započeo u petak zajedničkom večerom, nakon čega je prisutne u ime NCM „Ivan Pavao II“ pozdravio koordinator projekta Stefan Kukrić. Nakon uvodnog pozdrava, uslijedila je prva točka susreta – susret s predstojnikom Katehetskog Ureda Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Tomom Mlakićem. U prvom dijelu susreta, vjeroučitelji su imali priliku međusobno, i s predstojnikom KUVN-a podijeliti iskustva, izazove i probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu, te razmijeniti razmišljanja i prijedloge za unaprjeđenje izvođenja nastave iz katoličkog vjeronauka.

Subota je bila rezervirana za edukativni dio sastavljen iz dva dijela. Prvo predavanje na temu Novi kurikulum nastavnog predmeta Katolički vjeronauk, održao je viši savjetnik za vjeronauk u Republici Hrvatskoj, Tomislav Tomasić. Sudionici su se u kratkim crtama upoznali s temeljnim pojmovima i smjernicama kurikularnog pristupa obrazovanju te poviješću i tijekom kurikuralne reforme u Republici Hrvatskoj. Nakon uvodnog predavanja i stanke, održane su dvije radionice na istu temu. Radionice su predvodili Ivana Hac, vjeroučiteljica u Obrtničkoj školi u Osijeku i Ivan Mikolić, ravnatelj Katoličke škole u Virovitici. Voditelji su upoznali sudionike s ključnim pojmovima i naglascima kurikularnog pristupa poučavanju i novostima u odnosu na dosadašnje izvođenje vjeronaučne nastave. Kurikularni pristup u središte postavlja učenika, koji uz nastavnikovu pomoć i usmjeravanje te izvođenje pojedinih aktivnosti treba postići određene ishode. Ishodi učenja trebaju biti usmjereni na učenike, mjerljivi, fokusirani, konkretni i ostvarivi u zadanom vremenu te usmjereni na rezultat učenja, a ne na nastavne aktivnosti. Novi pristup poučavanju i nastavniku donosi više samostalnosti i mogućnosti u planiranju i izvođenju nastave. Po završetku predavanja i radionica uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio vlč. Stipica Lešić, pastoralni suradnik u NCM-u.

Nedjeljni program obuhvatio je predavanje, odnosno, duhovni poticaj na temu Učitelj(i) vjere – Duhovni impuls. Na samom početku vjeroučiteljima se obratio ravnatelj NCM-a, vlč. Šimo Maršić koji je vjeroučiteljima govorio o samom projektu Nova generacija liderstva u Crkvi u BiH, te o važnosti njihovog kako profesionalnog tako i duhovnog usavršavanja kako bi što bolje obavljali svoje poslanje. Duhovni poticaj održala je s. Ivanka Mihaljević, koja je podsjetila  da talentima prethodi poziv na budnost i da glavni talent u životu učitelja vjere treba biti odnos s Bogom i rad na tom odnosu. Vjeroučitelj koji oduševi učenika svojim djelovanjem, ali ga ne usmjeri prema Bogu sličan je sluzi koji ulaže talente, ali ne ide u susret gospodaru. 

Susret je završen misnim slavljem koje je predvodio provincijal Franjevačke Provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić uz koncelebraciju vlč. Šime Maršića.

Stefan Kukrić/KUVN