Posljednja edukacija za ovogodišnju grupu polaznika projekta Iuvenes fructus

Posljednje, dvadeset osmo predavanje u ovogodišnjem ciklusu projekta Iuvenes fructus održano je sa obje grupe polaznika, a tema je bila Kooperative.

Ukratko se ponovilo sve što se ispredavalo. Naglasak je stavljen prvenstveno na izbor odgovarajućeg zemljišta, a zatim na specijalizaciju proizvodnje i odgovarajući plasman. Kada je riječ o plasmanu, koji je ključan za jednu proizvodnju, polaznicima je pobliže predstavljeno što treba okarakterizirati jednog proizvođača i njegov proizvod. Proizvođač prvenstveno treba znati u što se točno upušta- koji se eventualni rizici po njegovu investiciju, koje tehnike i tehnologije uzgoja (konkretno u voćarstvu) treba poznavati i na koji način dobiti reprezentativan proizvod, odnosno, plod. Sam po sebi, proizvođač treba dobro osluškivati tržište i biti vješt u menadžerskom polju. Ukoliko on to nije sposoban sam ostvariti, potrebno je da se udruži sa nekim tko bolje vlada u poljima u kojima je proizvođač eventualno „slabiji“. Različiti vidovi udruživanja su upravo na današnjem predavanju obrađivani , te su navedene njihove prednosti i nedostatci.

U praktičnom dijelu predavanja nastavio se razgovor s djelatnicima poduzeća Zorg-In – partnerske firme na projektu, koja je polaznicima pokazala otvorenost za daljnju suradnju i nakon projekta, kao i spremnost na svaki vid pomoći kroz njihov rast i rad u poljoprivredi.

Ovim putem zahvaljujemo se cijelom timu predavača, vanjskih suradnika, donatorima i na koncu samim polaznicima na uspješno završenoj projektnoj godini.