„Europe, what’s up?“ – razmjena mladih

U razdoblju od 23. do 31. listopada 2023. godine, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u suradnji s KFJ Katholische Fachstelle für Jugendarbeit Westerwald/Rhein-Lahn upriličili su razmjenu mladih između Bosne i Hercegovine i Njemačke. Deset učenika koji su protekle akademske godine sudjelovali u projektu Mladi i demokracija – Vision is Decision iz Katoličkih školskih centara Sv. Josip iz Sarajeva, Sv. Pavao iz Zenice, Petar Barbarić iz Travnika i Mješovite srednje škole Stjepan Radić iz Usore, imali su priliku putovati u Njemačku i sudjelovati u ovoj razmjeni mladih u pratnji vršnjačkog edukatora Ivana Brčine i projekt koordinatorice Žakline Brnadić. Tijekom boravka u Njemačkoj, učenici su imali priliku posjetiti razne kulturne, zabavne i obrazovne lokacije kao i neke Europske institucije s grupom mladih iz Njemačke uz pratnju djelatnika KFJ Katholische Fachstelle für Jugendarbeit Westerwald/Rhein-Lahn.

U sklopu programa, učenici su posjetili Europski parlament u Strasbourgu te Europsku centralnu banku (ECB) u Frankfurtu. U obje institucije imali su svog vodiča koji je detaljno objasnio uloguinstitucije. Također, u oba mjesta imali su slobdno vrijeme za obilazak grada.

Tijekom posjete Europskom parlamentu, učenici su imali priliku istražiti kako parlamentarni proces funkcionira na razini Europske unije. Učenci su imali svog vodiča koji im je detaljno objasnio ulogu institucije. Oni su također sudjelovali u simulaciji donošenja odluka, podijeljeni u fiktivne klubove zastupnika pripadajući dvama odborima. Ova simulacija je omogućila učenicima da se pretvore u zastupnike Europskog parlamenta i pregovaraju o novim zakonima. Morali su surađivati i donositi teške odluke o pitanjima kao što su pristup vodi u doba klimatskih promjena ili posljedice tehnološkog napretka. Nakon završetka simulacije, učenici su imali priliku prisustvovati sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, što je dodatno proširilo njihovo razumijevanje europske političke
dinamike.

U ECB, učenici su dobili dublji uvid u značaj i potrebu ove institucije za europsko gospodarstvo. Vodiči su im predstavili ulogu ECB-a u očuvanju stabilnosti i funkcioniranju europskog financijskog sustava. Ova institucija ima ključnu ulogu u upravljanju eurom i nadzoru banaka u eurozoni, osiguravajući financijsku stabilnost unutar Europske unije.

Učenici su posjetili i Memorijalni centar Hadamar koji ima mračnu prošlost. Tijekom Drugog svjetskog rata služio je kao logor smrti s posebnom svrhom – eutanazijom osoba s neizlječivim psihičkim i intelektualnim teškoćama te onih koji su se usprotivili vladajućim strukturama. Nacisti su smatrali da osobe s teškoćama koje ne doprinose društvu nisu vrijedne života. Samo jedna procjena liječnika bila je dovoljna da osudi pojedinca na smrtnu kaznu. Pretpostavlja se da je oko 15 tisuća ljudi izgubilo živote u ovom jezivom logoru. Iako su lokalni stanovnici Hadamara i okolnih mjesta znali ili naslućivali što se događa unutar zidina logora, nažalost, nitko od njih nije reagirao. Žrtve koje su preživjele Hadamar nisu dobile nikakvu naknadu za neopisivu štetu koja im je nanijeta, a osobe koje su činile zločine dobile su male ili nikakve kazne.

Nakon posjete Memorijalnom centru Hadamar, učenici su posjetili Haus die Geschichte u Bonnu, suvremeni povijesni muzej Njemačke. Tijekom obilaska muzeja, upoznali su se s poviješću napretka Njemačke od razdoblja Drugog svjetskog rata pa sve do današnjeg vremena. Vodič ih je pratio kroz muzej, odgovarajući na njihova pitanja i detaljno objašnjavajući situaciju u njemačkom društvu.

Učenici su također imali priliku posjetiti kuću gdje je rođen jedan od najvećih skladatelja u povijesti glazbe – Ludwig van Beethoven. Ova povijesna posjeta obuhvatila je obilazak Beethovenove rodne kuće u Bonnu, mjestu gdje je glazbeni genij rođen 1770. godine. Kuća čuva kolekciju od preko 150 eksponata, uključujući njegove prepiske, pisma, rukopise, slike, namještaj i predmete iz svakodnevnog života velikog skladatelja. Zbirka pruža rijedak uvid u život i rad Beethovena, osvjetljavajući njegovu iznimnu kreativnost i doprinos glazbenoj baštini. Kuća također obuhvaća biblioteku i izdavačku kuću, mjesto gdje je Beethoven stvarao svoje remek-djelo, uključujući simfonije, sonate i koncerte te dvorana za komornu glazbu gdje su se izvodile Beethovenove kompozicije.


Uz obilazak edukativnih i povijesnih mjesta, učenici su također imali priliku sudjelovati u igri Culture Rallye te kroz zabavan način naučiti nešto o sebi, svojoj kulturi i drugima. Učenici su bili podjeljeni u četiri grupe, svaka grupa imala je različita pravila te je nakon 5 minuta igre jedna osoba prelazila u drugu grupu. Sve osobe u grupi nastavile bi igrati po svojim pravilima ali osoba koja je tek došla u grupu nije se uklapala sa svojim pravilima te je bila na gubitku. Cilj igre bio je pokazati mladima da kultura i usvojene vrijednosti neće biti iste u svakom društvu ili zemlji u kojoj dođe, a na učenicima je bio izbor hoće li se prikloniti većini ili nastaviti igrati po svojim pravilima iako su na gubitku.


Svijet zabave i adrenalina dočekao ih je tijekom dvodnevnog posjeta Europa Parku u Rustu. Europa Park, jedan od najpoznatijih zabavnih parkova u Europi, pružio je učenicima nezaboravno iskustvo i predah od edukativnih aktivnosti tijekom programa razmjene. Park se prostire na ogromnom prostoru, a nudi mnoštvo atrakcija i zabavnih sadržaja za sve uzraste. Učenici su mogli provesti vrijeme na različitim atrakcijama, uključujući uzbudljive vožnje, adrenalinske rollercoastere, i šarmantne tematske zone koje predstavljaju različite europske zemlje. Svaka zona parka je posebno uređena kako bi autentično dočarala kulturu i atmosferu određene zemlje.

Također, učenici su posjetili i biskupiju Limburg te nazočili svetom misnom slavlju u katedrali Svetog Juraja.
Veliko hvala biskupiji Limburg i KFJ Katholische Fachstelle für Jugendarbeit Westerwald/Rhein- Lahn na podršci i organizaciji razmjene mladih koja je obogatila naše život. Ova nevjerojatna iskustva, znanje koje smo stekli i prijateljstva koja smo izgradili ostat će s nama zauvijek.