Održan edukativno-duhovni susret za vjeroučitelje

Od 3. do 5. studenog 2023. godine, u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih “Ivan Pavao II” u Sarajevu, održan je susret za drugu grupu vjeroučitelja Vrhbosanske i Banjolučke (nad)biskupije. Susret je okupio 50 vjeroučitelja iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine koji predaju u osnovnim i srednjim školama. Tema susreta je bila Novi kurikulum nastavnog predmeta Katolički vjeronauk.

Susret je započeo u petak zajedničkom večerom, nakon koje se sudionicima obratio djelatnik centra Stefan Kukrić, koordinator projekta Nova generacija lidera u Crkvi u BiH, u sklopu kojega se susret i održao. Sudionici su potom imali priliku susresti se sa predstojnicima Katehetskih ureda Vrhbosanske i Banjolučke (nad)biskupije, vlč. Tomom Mlakićem i vlč. Markom Vidovićem. Vjeroučitelji su iznosili mišljenja, te probleme i izazove s kojima se susreću u svom redovitom radu, u čemu su im predstojnici katehetskih ureda i druge kolege pomogle i dale savjete.

Susret je nastavljen u subotu, kada je održan edukativni dio sastavljen od predavanja i radionica. Uvodno predavanje održao je gosp. Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk u Republici Hrvatskoj. Predavanje je održano na temu Novi kurikulum nastavnog predmeta Katolički vjeronauk. Nakon predavanja i diskusije, uslijedile su dvije radionice na istu temu, koje su predvodile Ana Volf i Tihana Petković, vjeroučiteljice koje su sudjelovale u izradi novog kurikuluma za predmet katolički vjeronauk. U večernjim satima slavljena je sve misa koju je predvodio vlč. Darko Endrich, vjeroučitelj u KŠC-u Sarajevo, te odgojitelj u internatu uz suslavlje vjeroučitelja i župnog vikara iz Odžaka, vlč. Sandra Jurešića i vlč. Šime Maršića, ravnatelja NCM-a.

Nedjeljni dio susreta bio je rezerviran za duhovni dio programa. Predavanje je održala dugogodišnja vjeroučiteljica, s. Ivanka Mihaljević na temu Učitelj(i) vjere. Na temelju razmatranja prispodobe o talentima podsjetila je da talentima prethodi poziv na budnost i da glavni talent u životu učitelja vjere treba biti odnos s Bogom i rad na tom odnosu.

Susret je završen sv. Misom koju je uz suslavlje četvorice svećenika, predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolit mons. Tomo Vukšić. U svojoj propovijedi, nadbiskup se osvrnuo na evanđeoski tekst koji je govorio o pravilnom i nepravilnom poučavanju od strane onih kojima je poučavanje drugih povjereno. Rekao je kako vjeroučitelj i svako drugi koji poučava o vjeri mora biti autentični svjedok onoga što poučava, te kako je odgovornost onoga koji pouku sluša da je slijedi, živi i prenosi dalje. Na kraju svete mise vjeroučiteljima se obratio ravnatelj NCM-a vlč. Šimo Maršić, zahvalivši vjeroučiteljima na dosadašnjoj suradnji i pozivajući ih na suradnju u budućnosti. Susret je završen zajedničkim ručkom i druženjem.

Stefan Kukrić