Održana prva formacija nove generacije animatora u Sarajevu

U razdoblju od 10. do 12. studenog 2023. godine, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ u Sarajevu, održana je prva formacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije u okviru projekta Škola animatora – Mladi za mlade. Cilj projekta je raditi na jačanju i formiranju kršćanskog identiteta te poticati mlade na veću aktivnost i sudjelovanje kako u Crkvi tako i u svome životnom okruženju. Mladi na ovom projektu prepoznavaju prave vrijednosti i istražuju svoje mogućnosti. Za cilj se također postavlja dati mladima poticaj i znanje koje će u budućnosti moći iskoristiti u radu s drugim mladima u svojoj školi ili župnoj zajednici. Aktivnosti su koncipirane u četiri formacijska susreta za mlade, dodatne edukacije,  specijalizaciju, duhovnu obnovu kao i ljetne kampove.

Prva formacija nove generacije animatora okupila je 37 mladih iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Mostara, Zenice, Jelaha, Fojnice, Kiseljaka, Kupresa, Uskoplja i Vareša. Prva večer susreta započela je zajedničkom večerom te zatim uvodnim predavanjem i upoznavanjem s ciljem projekta Mladi za mlade kao i načinom realiziranja istog, koji su sudionicima predstavili projekt koordinator Stefan Kukrić i projekt asistentica Ana Kulier. Uvodnu riječ upotpunilo je i predavanje Antonia Topalovića koji je mlade naučio i potakao na razmjenu iskustva o djelovanju u svojim zajednicama kao i na promišljanje o tome što znači i kako djelovati kao kršćanski animator.

 

U subotu, drugog dana formacije, animatori su se osvrnuli na rast i razvoj kako na svome životnom putu tako i na vjerskom. Kroz prvu radionicu Moj otok sudionici su predstavili kako doživljavaju sebe kao pojedinca te izrazili svoj osobni identitet i na autentičan način prikazali što za njih predstavlja vrijednost. Imali su priliku promišljati o sebi kao individui i o onim vrijednostima koje prevladavaju u njihovim životima. Program je  nastavljen radionicom Kršćanski identitet kroz koju su se prisjetili kako je vjera osnova za dobrog animatora i čovjeka u cjelini. Sudionici su večer proveli učeći kako kroz igru doći do timskom rada i duha pravog animatora. Program prve formacije svakodnevno je započinjao i završavao molitvom gdje su animatori imali priliku svatko na svoj način doživjeti Krista i njegovu ljubav.

Posljedni dan prve formacije animatora obilježen je zajedničkim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Stipica Lešić, pastoralni suradnik u NCM-u. U svojoj propovijedi vlč. Stipica govorio je o prioritetima koje postavljamo kao kršćanski animatori i darovima koje svi preuzimamo od Krista. Ova formacija upravo u cilju ima mlade potaknuti na razmišljanje o onome tko su i ono što čine za sebe i svoju vjeru, kako nesebično postati bolja individua i primjer pravog kršćanskog animatora.

Nives Livančić