Održana prva formacija nove generacije animatora u Posavini

U razdoblju od 17. do 19. studenog 2023. godine, u Regionalnom uredu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao ll“ u Kornici, održana je prva formacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije u okviru projekta Škola animatora – Mladi za mlade. Nova generacija animatora okupila je 8 mladih sudionika iz različitih krajeva Posavine, poput Brčkog, Domaljevca i Odžaka.

Prva večer susreta započela je s zajedničkom večerom te uvodnim predavanjem i upoznavanjem sudionika s ciljem samog projekta Škole animatora, što je učinila Iva Petrušić, projekt asistent. Večer se nastavila s vježbama upoznavanja i kratkom radionicom o očekivanjima i strahovima. Na toj radionici su sudionici na zabavan predstavili koja su njihova očekivanja i strahovi od prve formacije.

U subotu, drugog dana formacije, animatori su se sa sudionicima osvrnuli na rast i razvoj mladih kako u osobnom tako i u duhovnom putu. Na radionici Moj otok sudionici su na kreativan način predstavili kako doživljavaju sebe kao pojedinca te na taj način izrazili osobni identitet, nakon toga su zatim predstavili grupni identitet. Radionicu su završili s razgovorom što njima predstavljaju različite vrijednosti. Na slijedećoj radionici Kršćanski identitet sudionici su se prisjetili kako je vjera osnova za čovjeka u cjelini te važna osobina dobrog animatora. Dan je zaokružen veselom večeri na kojoj su sudionici kroz igru naučili doći do timskog rada koji je jako važan na animatorskom putu. Program formacije je započinjao i završavao sa molitvama koje su formaciji dodale posebnu čar.

Posljednji dan obilježen je misnim slavljem koje je predvodio vlč. Sandro Jurišić. U svojoj propovijedi vlč. Sandro je spomenuo dvije važne teme. Prva od njih nam želi reći kako je danas vanjska ljepota prolazna, a unutarnja je ona koja traje vječno te kad netko ima ljepotu iznutra onda se ona ispoljava i vani. U drugoj temi vlč. Sandro nam je govorio o talentima i kako svaki put kada iskoristimo naš talent u prave svrhe Bog će nam pokazati i naš drugi talent. Kao animatori moramo iskoristiti poznavati naše talente te biti spremni na ispravan način ih iskoristiti.

Iva Petrušić