Prva formacija za buduće animatore instruktore

U razdoblju od 17. do 19. studenog 2023.godine, u Hrvatskoj, u mjestu Carevdar, održan je prvi formacijski susret za novu generaciju animatora instruktora iz Bosne i Hercegovine i  Hrvatske. Prva večer formacije započela je upoznavanjem voditelja formacije vlč. Zorana Grgića, tajnice Ureda za mlade HBK Ive Vrabac, te sestre Maje Dolenec.

Animatori su nakon međusobnog upoznavanja, imali priliku naučili ciljeve, rasporede, radne grupe, i sve ono važno što treba sadržavati jedan susret, koji će imati priliku odraditi u budućnosti. Iskazivanje straha, očekivanja i mišljenja je vrlo važno, pa su time analizirajući filmske scene spoznali kako oni postaju anđeli čuvari koji rade iza kulisa postavljajući važne temelje drugima. Večer je bila vrlo edukativna pa su tako prošli kroz razne pojmove i sve potrebne karakteristike koje se od njih traže kako bi bili uspješni animatori – instruktori.

Drugi dan u subotu, sudionici su imali priliku posvetiti se osobnom načinu izražavanja, osobnom stavu, te načinu ponašanja pred određenom grupom ljudi. Spoznali su kako je potrebno vrednovati stvari koje radimo i govorimo. U ostatku dana, mladi su imali priliku prolaziti kroz priručnik potreban svakom budućem instruktoru. Dan je završen igrom „automobilska nesreća“, u kojoj su budući instruktori itekako mogli spoznati potrebu za zajedništvom, komunikacijom, i međusobnom potporom.

Posljednjeg dana formacije, u nedjelju, sudionici su imali priliku kroz evaluacijski susret govoriti o događajima proteklih dana, de se družiti uz obiteljski stol.  Sudionici su kućama otišli s puno novih znanja i vještina, koje će, nadamo se, iskoristiti na njima najbolji način. Naše buduće instruktore čeka još jedan susret, od 8.-10. prosinca, kada će službeno postati animatori – instruktori.

Ivana Grubeša