Mladi i demokracija – Vision is Decision aktivnosti u sklopu projekta započele prvim vikend susretom

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II, u razdoblju od 24. do 26. studenog, održan je prvi vikend susret u sklopu projekta Mladi i demokracija – Vision is Decision za učenike iz Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo, Katoličkog školskog centra sveti Josip Sarajevo, Mješovite srednje škole Stjepan Radić Usora, Srednje škole Ivan Goran Kovačić Kiseljak, Osnovna škola dr. Boris Ćorić Kreševo i Osnovne škole Bila. Tijekom trodnevnog susreta, učenici su ne samo stekli nova znanja već su i uspostavili povezanost s vršnjacima iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Projekt Mladi i Demokracija – Vision is Decision, provodi se od 2019. godine s ciljem poticanja mladih da shvate svoju ključnu ulogu u oblikovanju političkog okružja, stvaranju novih radnih mjesta i utvrđivanju smjera razvoja društva, koristeći vlastite znanja, vještine, sposobnosti i talente.


Prvi dan vikend susreta započeo je predstavljanjem Nadbiskupijskog centra za mlade Ivan Pavao II, predstavljanjeg samog projekta Mladi i demokracija – Vision is Decision koje su vodili strčni suradnik na projektu Alen Gudalo i projekt koordinatorica Žaklina Brnadić te predstavljanje vršnjačkih edukatora Iris Vrdoljak, Andree Vujović, Une Kovačević i Blaža Protuđera koji su vikend susret proveli s učenicima. Kroz daljnje aktivnosti učenici su se upoznali, a kroz radionicu Cool je biti poseban otkrivali su svoje posebne osobine i talente po kojima smatraju da ih ističu i da su po njima posebni te su imali mgućnost otkriti tko još od učenika dijeli njihove osobine.
Drugi dan susreta započeo je igrom i smijehom. Cilj radionice X-Y bio je potaknuti sudionike da prepoznaju svoje vlastite pregovaračke sposobnosti, unaprjede strategiju komunikacije i suradnje, ali i dožive efekt konkurencije i izdaje te donesu zajedničke zaključke o mogućnostima izgradnje međusobnog povjerenja. Sudionici su zapravo podjeljeni u tri grupe predstavljali tri države čiji opstanak ovisi o kvaliteti suradnje s drugima. Nakon uvodne vježbe vršnjački edukatori su s njima razgovarali na temu Zagovaranje i lobiranje, objasnili što to znači te su imali mogućnost podjeliti načine na koje oni dolaze do svog željenog cilja i na koji nčin su postigli neke promjene i na koji način ih mogu postići.


Poslijepodne je bilo rezervirano za aktivnost pod nazivom Savezna država Fejkistan kroz koju su mladi učili o osnovama kreiranja kompromisa u društvu za zajedničko dobro. To je ujedno bila i prilika da mladi razvijaju vještine komuniciranja u većim grupama gdje svatko treba dobiti priliku biti direktno uključen u stvaranju društva po mjeri svih. Nakon toga razgovarali smo s učenicima o političkom sistemu Bosne i Hercegovine. Dan je priveden kraju uz veselu večer i mnoštvo igara koje su vršnjački edukatori spremili. Posljednji dan susreta započeo je kvizom o Bosni i Hercegovini i igrom Kahoot!, testirajući znanje i otkrivajući nove činjenice o njihovoj domovini. Svaku večer, prije spavanja, učenici su imali priliku pridružiti se zajedničkoj molitvi u kapelici sv. Ivana Pavla II. Konačno, zadnjeg dana susreta, okupljeni su sudjelovali u svetoj misi koju je predvodio don Stipica Lešić, pastoralni suradnik.
Zahvale svim mladima, školama, profesorima i edukatorima koji iz godine u godinu doprinose svojim trudom i zalganjem realizaciji aktivnostima u sklopu projekta Mladi I demokracija – Vision is Decision.