Studijski posjet Hercegovini

U razdoblju od 24. do 25. studenog realizirano je studijsko putovanje u Hercegovinu, u sklopu međureligijskog projekta Koračajmo zajedno.
Na putovanju je sudjelovalo 45 mladih, iz dvije škole Katolički školski centar Sv. Josip iz Sarajeva i iz Katoličkog školskog centra Petar Barbarić iz Travnika uz pratnju nastavnica Gorane Matošević i psihologinje Marine Pregernik, te vršnjački edukatori projekta Koračajmo zajedno. Na samom početku putovanja obratile su se vođe puta, Amina Čolaković i Sunčica Đukanović, suradnice na projektu Koračajmo zajedno te predstavile plan putovanja.


Petak je protekao uz ugodnu vožnju do Mostara. Nakon smještaja u hotelu i večere, sudionici su nastavili druženje u prostorijama hotela. Prva posjeta u subotu 25. studenog u jutarnjim satima uslijedila je Manastiru Žitomislić koji je posvećen Blagovještenju Presvete Bogorodice i potiče iz XV stoljeća. Sudionicima se obratila
kustosica Ivana Mavrak koja je govorila o historijatu manastira i odgovorila na sva pitanja i nedoumice. Nakon kraćeg predaha u prelijepom dvorištu manastira, put je nastavljen ka Starom Gradu Počitelju, nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine čija istorija potiče iz 14. vijeka. Mladi su imali slobodno vrijeme da istraže Stari Grad i da uživaju u pogledu sa vrha Gavran-kapetanove kule, jednog od simbola tog srednjovjekovnog gradića u dolini rijeke Neretve.


Harun ef. Pobrić je ugostio i dočekao sudionike u Hadži-Alijinoj Džamiji koja je izgrađena 1563. godine. U XVII stoljeću džamiju je popravljao Šišman Ibrahim-paša, te od tada u narodu nosi naziv Šišman Ibrahim-pašina džamija. Učenici i edukatori su imali puno zanimljivih pitanja na koja je efendija rado odgovorio. Nakon počteljskih ljepota, sljedeća i posljednja posjeta je bila Franjevačkoj crkvi i samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru čija je izgradnja započeta 1866. godine. Ispred crkve je mlade dočekao fra Ante Marić predstavio unutrašnjost crkve i inspirativno pričao o povijesti, franjevcima i njihovom djelovanju na ovim prostorima. Posjete i obilasci su zaokruženi ručkom i slobodnim vremenom za šetnju Mostarom, Starim Mostom. Nakon uživanja u ljepotama Hercegovine, u večernjim satima uslijedio je povratak u Sarajevo i Travnik.