Održana prva formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

U razdoblju od 01. do 03. prosinca u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je prva formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije, koja je okupila 55 ministranata iz: Vareša, Briješća, Žepča, Domaljevaca, Odžaka, Jelaha, Lepenice, Novog Sarajeva, Sivše, Kreševa, Novog Grada, Stupa i Fojnice.

Na početku formacije okupljene ministrante su pozdravili Iris Vrdoljak i Stefan Kukrić, voditelji formacije, te predstavili rad Centra za mlade i program prve formacije kao i okupljene animatore i vršnjačke edukatore koji su osmislili i pripremili program za ministrante. Tijekom prve večernje radionice, sudionici su imali priliku upoznati jedni druge kroz aktivnosti u manjim grupama, vođeni od strane vršnjačkih edukatora, a prva večer završila je molitvom u kapelici.

U subotu, 02. prosinca, program je  započeo jutarnjom molitvom, a nakon toga su uslijedile edukativno-kreativne radionice pod vodstvom vršnjačkih edukatora i s. Marine Jurišić. Tijekom radionica ministranti su razgovarali o svecima te su ih na kreativan način predočili na papiru kroz crtanje. Misno slavlje u subotu predvodio je vlč. Stipica Lešić, pastoralni suradnik u NCM-u. Vlč. Stipica istaknuo je u svojoj propovijedi važnost stalne budnosti, ne samo fizičke, već i duhovne. Podsjetio nas je da, kada pronađemo trenutke molitve u sebi, osjećamo Božju blizinu koja nas ispunjava smislom i ljubavlju. Nakon svete mise, vlč. Stipica vodio je radionicu o ministrantima, potičući razgovor o njihovoj ulozi i pravilnom ponašanju u kapelici. Poslijepodnevne sate obilježio je sportski program, koji su za sudionike pripremili edukatori. Večer je završila raznovrsnim programom koji je probudio natjecateljski duh, te  zajedničkom večernjom molitvom.

U nedjelju, 03. prosinca mladi se okupili na zajedničkom molitvi a nakon nje sudjelovali u kvizu znanja o predstojećim blagdanima pod vodstvom Iris Vrdoljak. Središnje misno slavlje predvodio je vlč. Stipica Lešić, koji je spomenuo početak Došašća i priprave za Božić te podijelio misli o postavljanju novogodišnjih ciljeva. Naglasio je važnost postavljanja realnih ciljeva, onih koje s trudom i predanošću možemo ostvariti. Susret je završio zajedničkom evaluacijom.

Iris Vrdoljak