Aktivnosti katoličkih skauta župe sv. Luke Evanđelista tijekom Došašća

Ovih dana u župnoj zajednici sv. Luke Evanđeliste u sarajevskoj općini Novi Grad bilo je žurno i radno. Realizirao se veći broj župnih i projektnih aktivnosti. Svi su vrijedno planirali, organizirali i provodili zadane poslove, od onih najmlađih do najstarijih. Jedni su bili posebno prepoznatljivi, a to su Katolički skauti sv. Bernarda koji djeluju na području Vrhbosanske nadbiskupije. Uz poznato geslo vjernosti Bogu, Crkvi i Domovini vrijedno doprinose životnoj sredini.

Domagoj Andrijanić – zapovjednik Katoličkih skauta istaknu je kako je „nezaobilazan segment skautizma briga o zaštiti i očuvanju prirode, te briga o bližnjemu. Flora i fauna Bosne i Hercegovine spadaju među najraznovrsnije u Europi, a visok stupanj endemičnosti daje joj značaj na razini globalne biološke raznolikosti. Skauti u svom svakodnevnom djelovanju nastoje pridonijeti i očuvati životnu sredinu. Posebnu pozornost pridonose edukaciji djece i mladih, gdje uz nesebičnu pomoć Nadbiskupskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II provode kampove, predavanja, seminare, ali i ekološke akcije u svrhu zaštite prirodne sredine od različitih ugroza.

U subotu, 02. prosinca uz pomoć Pokreta za ekološko obraćenje Laudato si’ advent pripremili smo radionicu u kojoj su mladi skauti educirani o važnosti biljaka i njihovoj uporabljivosti u svakodnevnici. Akcent edukacije stavljen je na ljekovita svojstva domaćih biljaka. Edukacija je obuhvatila ljekovita svojstva: kadulje, metvice, matičnjaka, gospine trave, mente, koprive i dr. Nakon čega su polaznici radionice sami na flip chart kreirali i dizajnirali za svaku ljekovitu biljku, njena svojstva, podneblje rasta, vegetaciju i pripremu.

Već u nedjelju, 03. prosinca naučeno je prezentirano župljanima u vrijeme trajanja aktivnosti „Skautske okrijepe“ gdje su svi župljani mogli kušati tri vrste čajeva pripremljenih od; gospine trave, kadulje i koprve. Kroz iduće nedjelje Došašća pripremati će se čajevi i od drugih ljekoviti biljaka. Glavni cilj aktivnosti je edukacija nužnosti zaštite ovih, ali i biljaka iz okružja svim okupljenima. Akcija skauta je odlično prihvaćena što svjedoči preko 180 šalica čaja koje su konzumirane.

Također, u sklopu projektnih aktivnosti „Eko Sveti Nikola“ koju provodimo uz pomoć NCM-a najmlađim župljanima i gostima nakon nedjeljne svete mise sv. Nikola uručio je i prigodne darove na opću radost svih nazočnih.  Za tu prigodu djevojčica Nika Leonarda Andrijanić (8 godina) izvela je recitat o Svetom Nikoli. Prethodno su župljani, također vezano za ove projektne aktivnosti izrađivali adventske vjence. Izrada je imala i svoj prodajni karakter, a novac od prodanog će se iskoristiti za potrebe župe i župljana.

Svakako, potrebno je naglasiti da su župljani, od najmlađih do najstarijih prikupljali ekološki prihvatljive materijale koji su ugrađeni u vijence. Svijeće su dobivene reciklažom starih svijeća kupljenih od Udruge OAZA – Udruge za potporu osobama s intelektualnim poteškoćama u Županiji Sarajevskoj,te se i na ovakav način željelo istaknuti društveno-odgovorno ponašanje. Ogromnu zahvalnost iskazujemo župniku i župnom vikaru vlč. Željki Vlajiću i vlč. Anti Ljulju koji su uvijek spremni prihvatiti i dati svoj puni doprinos u realizaciji skautskih aktivnosti. Vlč. Ljulj je održao hvale vrijednu propovijed o ekologiji, koja je isto sastavnica adventskih aktivnosti skauta. Na kraju u ime skauta Vrhbosanske nadbiskupije zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način doprinijeli navedenim aktivnostima i pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže Adventu u župi.” – istaknuo je Andrijanić.