Gol za promjenu

Europske snage solidarnosti program su Europske unije za jačanje solidarnosti u raznim područjima: od pomoći osobama u nepovoljnom položaju i pružanja humanitarne pomoći do angažmana za zdravlje i okoliš u EU-u i šire. Korablja je također i dio projekta „Europske snage solidarnosti“ koji poziva mlade da se priključe različitim organizacijama i kroz svoje djelovanje doprinose zajednici.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” akreditirana je organizacija za slanje i primanje međunarodnih volontera u sklopu ESS programa, a u suradnji s zajednicom Korablja Arka, volonterka Matea Lasić iz BiH provela je svoju volontersku godinu upravo u toj zajednici. Korablja Arka zajednica je osoba sa i bez intelektualnih teškoća koja djeluje u Donjoj Dubravi i dio je međunarodne organizacije L´Arche International koja obuhvaća zajednice iz više od 40 zemalja svijeta. 

U nastavku Vam donosimo iskustvo volonterke Matee Lasić i organiziranja samostalnog projekta u sklopu Europskih snaga solidarnosti: 

Nas pet mladih (Noa, Felix, Nadja, Katja i Matea) odlučilo je volontirati u Zagrebu. Kad smo došli u naše organizacije čuli smo kako možemo, uz naše svakodnevne volonterske aktivnosti, još više doprinijeti zajednici. Naime, Europske Snage Solidarnosti su omogućile volonterima da osmisle i organiziraju projekt koji će financirati Europska unija. Nakon puno razmišljanja došli smo na ideju da organiziramo nogometni turnir u koji će biti uključene i osobe s intelektualnim teškoćama iz zajednice Korablja Arka i svi prihodi s turnira će biti donirani njima.

Nakon mjeseci pripreme, 17. lipnja bio je dan turnira. Svi smo bili uzbuđeni i od ranog jutra smo pripremali teren, štandove s hranom i pićem, uređivali prostor i trudili se da sve bude onako kako smo zamislili. Ljudi su polako počeli pristizati i turnir je počeo! Na terenu se vidjelo da se igrači trude i imaju natjecateljski duh ali je istovremeno atmosfera bila opuštena i vesela. Dok su jedni igrali, drugi su navijali i pokušavali se osvježiti uz hladno piće. Utakmica za utakmicom i došli smo do kraja turnira. Bilo je vrijeme da proglasimo pobjednike koji će osvojiti novčanu nagradu i potpisanu Dinamovu majicu. Nagrade su dijelile osobe koje su ostavile tako lijep dojam na igrače da su oni svoju novčanu nagradu odlučili donirati zajednici Korablja. Nakon turnira uslijedila je zabava na kojoj smo se svi odlučno zabavili uz pjesmu i ples. Sklopili smo nova prijateljstva i stvorili uspomene koje ćemo pamtiti.

Matea Lasić/NCM