Obilježen Međunarodni dan volontera 2023.

U utorak, 5. prosinca, na Međunarodni dan volontera, djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. zajedno sa volonterima posjetili su prihvatni kamp Ušivak, gdje su se susreli s korisnicima Social cornera, dijela kampa posvećenog društvenim aktivnostima, u kojem rade djelatnici i međunarodni volonteri NCM – a. Cilj posjete bio je proslaviti važnost volontiranja te potaknuti zajedništvo i dijalog među različitim zajednicama.

Aktivnosti su započele edukativnim videom o volontiranju, koji je pružio uvid u različite aspekte ove nesebične prakse. Kroz video su djeca, mladi i odrasli dobili priliku razumjeti važnost volontiranja u izgradnji boljeg društva te kako mala djela ljubaznosti mogu imati značajan utjecaj na zajednicu.

Nakon gledanja videa, uslijedila je radionica koja je obuhvatila kreativan pristup izražavanju ideja o miru. Sudionici su dobili set kockica koje su koristili za crtanje svojih poruka mira. Djeca su maštovito stvarala raznolike slike koje su odražavale njihovu predstavu o miru, dok su volonteri poticali dijalog i razmjenu ideja među svim sudionicima.

Ovaj poseban susret bio je prilika za povezivanje ljudi različitih pozadina i dobnih skupina te za jačanje svijesti o važnosti suradnje i podrške unutar zajednice. Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i volonteri izrazili su radost što su mogli sudjelovati u obilježavanju Međunarodnog dana volontera na način koji potiče međusobno poštovanje i ljubaznost.

Ovaj događaj svjedoči o moći volontiranja u spajanju različitih skupina i stvaranju pozitivnih promjena u životima ljudi. Neka ova inicijativa služi kao primjer kako zajednički trud može doprinijeti izgradnji boljeg i suosjećajnijeg društva.

Ovoj posjeti pridružili su se i djelatnice Instituta za razvoj mladih KULT, Katarina Vučković i Vesna Filipović, kojima se zahvaljujemo na izdvojenom vremenu.

Bunjevac Mateo