Studijsko putovanje u Višegrad

U dvodnevnom putovanju, od 09-10. prosinca, Udruga katoličkih studenata Emaus organizirala je studijsko putovanje u Višegrad, povodom dodijeljena Nobelove nagrade 10. prosinca 1961. Ivi Andriću za djelo Na Drini ćuprija. Po dolasku su studenti posjetili turistički, kulturni, administrativni i edukativni kompleks Andrićgrad. Izgrađeni kompleks je vizija različitih perioda i stilova (bizantskog, otomanskog, renesansnog i klasicizma) koji su se smjenjivali kroz povijest ovog područja. Osim spomenika Ivi Andriću studenti su imali priliku zastati i nad spomenikom Nikoli Tesli, braći Sokolović i Petru II. Petroviću Njegošu. Osim spomenika neizostavna posjeta je bila i Crkvi sv. Lazara i svih srpskih mučenika koja je modificirana replika srednjovjekovnog manastira Visoki Dečani. Vrhunac ovog studijskog putovanja bila je posjeta i samom mostu Mehmed-paše Sokolovića na rijeci Drini, koje je jedno od najmonumentalnijih djela arhitekture u Bosni i Hercegovini. Spomenuti most nalazi se i na UNESCO-voj listi mjesta svjetske baštine u Bosni i Hercegovini. U večernjim satima studenti su zajedno pokušali odabrati najbolji Andrićev citat. Zbog mnogostruko odabranih citata, studenti se ipak nisu uspjeli dogovoriti.


U prijepodnevnim satima, u nedjelju 10. prosinca, studenti su se zaputili u Goražde na proslavu spomendana Bl. Drinskih mučenica. Sv. Misu je slavio vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarija u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić. Po završetku mise okupljeni su se uputili do spomen obilježja Bl. Drinskih mučenica odakle su mučenice skočile bježeći od svojih napadača. To su pet sestara koje su četnici iz mržnje prema vjeri ubili 1941. Po završetku studenti su se uputili ka Sarajevu.


Važno je istaknuti kako je Udruga katoličkih studenata Emaus realizirala svoje putovanje zahvaljujući Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Piše vlč. Stipica Lešić