Završen zimski sportski kamp Fair Play

U subotu 13. siječnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. započeo je zimski sportski kamp pod nazivom Fair Play. Fair play kamp je ove godine inspiriran navršavanjem 40 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a trajao je od 13. do 18. siječnja. Zimski kamp Fair Play je okupio 45 mladih, koji dolaze iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, Zenice, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Brčkog, Nove Bile, Travnika, Prnjavora,  te koji su imali priliku kroz program međusobno se upoznati i družiti, razvijati međusobno poštovanje, prihvaćanje drugog i drugačijeg, te steći nova prijateljstva. Prvi dan kampa započeo je predstavljanjem aktivnosti i projekata koje realizira Centar za mlade, također i aktivnosti koje se organiziraju na polju međureligijskog i interetničkog dijaloga u sklopu samog projekta Koračajmo zajedno. Sudionicima programa se obratila koordinatorica projekta Nadežda Mojsilović, te je s ostalim suradnicima i edukatorima, predstavila program koji ih očekuje u narednim danima ali i ostavila prostora za iznenađenja koja će imati priliku doživjeti na kampu. Amina Čolaković, suradnica na projektu, je s mladima podijelila svoja iskustva u radu na polju međureligijskog dijaloga s mladima i pri Centru za mlade i aktivnosti koje se realiziraju tijekom godine.


Uslijedilo je međusobno upoznavanje i predstavljanje sudionika pod vodstvom vršnjačkih edukatora, kroz različite radionice i grupni rad. Već prvi dan mladi su imali priliku pokazati svoju kreativnost i talent, te su osmislili moto i naziv svoje grupe u kojima će sudjelovati tijekom programa i takmičiti se s ostalim sudionicima. Po završetku rada u grupama, svaki tim se predstavio te će u narednim danima pokazati timski duh i međusobno poštovanje kroz razne sportske sadržaje. Drugi dan kampa Fair Play obilježile su radionice koje su vodili vršnjački edukatori. Prvi dio radionice mladi su slušali o sportu iz perspektive islama. Tijekom ove radionice su se upoznali s utemeljenjem sporta u Islamu, o primjerima kako su prve generacije muslimana upražnjavale sportske aktivnosti i preporučili drugima da se bave istima. Bilo je i govora o aktivizmu sportista, jer sport uzdiže čovjeka u zajednici i društvu, te se onda njegov glas jasnije i glasnije čuje, stoga može ukazati na neke pojave, probleme i sl. Sudionici su slušali i izjave bh. košarkašice Indire Kaljo koja se bavi košarkom, noseći mahramu(hidžab). Drugi dio radionice se odnosio na temu sport iz perspektive kršćanstva. Sudionici su u ovom dijelu slušali o kršćanskim vrijednostima kao što su poštovanje, poštenje, ljubav prema bližnjemu, suosjećanje i fer igra te kako se odražavaju u sportskom svijetu. Sportaši koji njeguju ove vrijednosti često postaju uzori drugima, promičući etičko ponašanje i poštovanje kako prema
suparnicima tako i prema pravilima igre. Važna tema o kojoj su sudionici slušali je i prva pomoć i kako je pružiti drugima kada to situacija zahtjeva. Na kampu su drugi dan započela takmičenja u sportskim igrama, te su sudionici podijeljeni u grupe pokazali suradnju i timski duh.

U ponedjeljak 15. siječnja, sudionici su zajedno s edukatorima, posjetili planinu Bjelašnicu, te uživali u igrama na snijegu i u zimskim sportovima. Nakon čega su po povratku u Centar za mlade nastavili takmičarske igre, koje su zahtijevale ne samo timski rad već i znanja iz raznih oblasti. Koliko je važno biti istrajan i voljeti ono što radiš u životu, s mladima je podijelio sportista i viši asistent na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, Mirza Ibrahimović. Mirza je s mladima podijelio životno iskustvo i strast prema nogometu, koji je označio njegov život i karijeru. Četvrti dan kampa započeo je s fitness programom. Gost kampa je bio Adnan Baždarević, trener i vlasnik Fitness Studia Transform koji je mladima govorio o treniranju te kako je fitnes važan za njihov uzrast ali je najvažnije kako pravilno vježbati. Mladi su zatim u sportskoj dvorani radili primjer pripreme za trening, te što je ispravno a što nije prilikom vježbanja. Potom jedna grupa sudionika je posjetila Olimpijski bazen, te su učili različite tehnike u plivanju, a druga grupa sudionika je sudjelovala u radionici i rekreativnim aktivnostima u Centru za mlade. Večernje aktivnosti kampa su također bile inspirirane sportom, te su sudionici sudjelovali u kvizu gdje su pokazali znanje o različitim sporstkim disciplinama, a osim toga su uživali u filmskoj večeri. Peti dan na kampu sudinici su uživali u ljepotama grada Sarajeva, te su posjetili vjerske objekte koji su i nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine, Katedralu Srca Isusova, Gazi- Husrev Begovu džamiju, Sabornu Crkvu rođenja presvete Bogorodice, i Aškenašku sinagogu gdje su mladi slušali predavanje o historiji sinagoge i Jevrejima u BiH. Predavanje je održao Igor Kožemjakin, židovski teolog i sarajevski hazan. Osim vjerkskih objekata, sudionici su posjetili i Olimpijski muzej u Sarajevu, gdje su sluašali o Zimskim olimpijskim igrama koje su održane u Sarajevu 1984. te mnoge zanimljive činjenice iz navedenog razdoblja. Poslijepodnevne sate sudionici su proveli na klizalištu u Centru Skenderija. Posljednji dan kampa 18. siječnja, mladi su podijelili svoja iskustva u prethodnim danima, te je proglašen najbolji tim koji je dobio medalje za timski rad i osvojene rezultate, a također je proglašen i najbolji Fair Play igrač kampa. Svi sudionici su dobili potvrde o sudjelovanju, nakon čega su se pozdravili i poželjeli ponovni susret na sličnim kampovima. Ovom prilikom Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II, se zahvaljuje Osnovnoj školi Bila na uspješnoj suradnji, te vršnjačkim edukatorima koji su dali svoj doprinos realizaciji kampa: Ejub Ensar Selimović, Danijela Jocović, Nives Livančić, Anja Kajić, Anđela Dizdar, Kristina Mandić, Amela Sarajlić i Džejlana Muminović. Zimski kamp Fair Play je dijelom financiran od strane talijanske organizacije Rondine Cittadella Della Pace kroz projekt Mediteran: granice mira, učenja i pomirenja.