Održana edukacija „Zaštita djece i mladih u sportu“

U razdoblju od 9. do 10. veljače, održana je edukacija pod nazivom Zaštita djece i mladih u sportu koja je okupila 20 predstavnika organizacija, škola, sportskih klubova iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. Edukacija je realizirana u okviru projekta Because we care – razvoja politika zaštite djece i nadogradnje kapaciteta stručnjaka, koji Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. implementira od 2017. godine.

Edukaciju je predvodio mag. pedagogije Antonio Topalović, stručni suradnik na projektu Because we care. Tijekom prvog dana edukacije naglasak je bio na temi Zaštita maloljetnika kao potreba društva, ističući važnost razgovora o toj temi u kontekstu sporta, jer djeca koja se bave sportom imaju dvostruko više izgleda doživjeti seksualno zlostavljanje ili uznemiravanje od one koja se ne bave.

Potom je predstavljeno što je to zaštita djece u sportu, zbog čega su djeca u sportu rizična skupina i zbog čega šute o zlostavljanju. Primjeri djece koja su zlostavljana u svijetu ima mnogo, o nekima su pisali mediji dok s druge strane to je nešto što se krije jer je to za osobe koje trpe nasilje sramotno. O sramu kao razlogu zašto se nasilje ne prijavljuje, posebno se govorilo, te su sudionici gledali dokumentarac o poznatom nogometašu u Engleskoj, koji je progovorio o tome kako je trpio nasilje od strane svog trenera dok je bio dijete.  

Drugi dan edukacije predstavljeni su oblici zlostavljanja, fizičko, emocionalno i seksualno, te su navedeni primjeri kako se svi ovi oblici susreću u sportu te kako prepoznati i reagirati. Također, sudionici su imali priliku razgovarati i o zakonskim okvirima koji se tiču prijave nasilja te koje su procedure i kako prijaviti nasilje kada sumnjamo ili smo svjedoci.

Sudionici su pokazali iznimno zanimanje za teme edukacije te su aktivno sudjelovali, dijeleći vlastita iskustva u radu s djecom i mladima. Jedan dio edukacije uključivao je grupni rad, gdje su sudionici osmislili konkretne aktivnosti za implementaciju u sportskim udrugama ili organizacijama. Te aktivnosti fokusirale su se na razvoj sigurnog sportskog okruženja, promicanje etičkih vrijednosti te poboljšanje odnosa prema medijima i roditeljima.

Zaključci predstavnika sportskih udruženja ističu potrebu za sličnim edukacijama, naglašavajući da sportski treneri, roditelji i institucije trebaju zajednički surađivati za dobrobit djece.

Citirajući čileansku nobelovku Gabrielu Mistral sa njenom čuvenom izrekom: „Krivi smo za mnoge propuste i pogreške, ali naš je najveći zločin zlostavljanje djece, negiranje temelja života. Mnoge stvari mogu čekati, ali djeca ne mogu. Njima ne možemo odgovoriti sutra, oni traže danas“, još jednom podsjećamo sve koji rade s djecom i mladima, koja su rizična skupina našeg društva, da moramo učiniti sve što je u našoj moći i stvarati sigurno okruženje za našu djecu.  

Nadežda Mojsilović