InSpirit – Digital Youth: Održana edukacija Mladi u digitalnom svijetu

U razdoblju od 16. do 18. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je trodnevna edukacija na temu Mladi u digitalnom svijetu u sklopu novog projekta NCM-a InSpirit – Digital Youth. Edukacija je započela slavljenjem svete mise koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski mons. Tomo Vukšić. Prvi dan, sudionici su imali priliku međusobobno se upoznati a predstavljeni su im i ciljevi i aktivnosti projekta Inspirit.  Raznolikost interesa, iskustava i perspektiva predstavljala je bogatstvo koje je pridonijelo dinamici edukacije.

U subotu, 17. veljače prvi dio dana bio je rezerviran za temu religije u digitalnom kontekstu. Vlč. Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije je svojim stručnim predavanjem otvorio prozor u kompleksan svijet vjere u digitalnom okruženju. Raspravljajući o etičkim pitanjima i izazovima koje digitalni svijet nosi, sudionici su aktivno sudjelovali u stvaranju boljeg razumijevanja dinamike suživota tradicije i tehnologije. Drugo predavanje na temu Mladi i digitalni svijet potaknulo je raspravu o tome kako mladi percipiraju i koriste digitalne medije te kako mogu aktivno oblikovati digitalni prostor.

Uslijedilo je inspirativno predavanje novinara Azema Kurtića o podcastu kao moćnom alatu za komunikaciju i izražavanje. Sudionici su imali priliku istražiti različite aspekte podcasta, od ciljeva do odabira teme i ciljne publike. Nakon predavanja, uslijedila je simulacija podcasta, prilika za primjenu naučenih tehnika i vještina. Grupni rad i kreativno izražavanje rezultirali su nevjerojatnim idejama i smjelim konceptima. Zahvalni Bogu kreativni dan završen je slavljem svete mise koju je predvodio vlč. Josip Bošnjaković u koncelebraciji sa vlč. Šimom Maršićem, ravnateljem NCM-a.

Posljednji dan trodnevne edukacije bio je posvećen praktičnoj primjeni stečenih znanja. Sudionici, podijeljeni u grupe su imali priliku izvesti simulirani podcast. Ovaj pristup omogućio je mladima da iskuse dinamiku stvarnog podcasta i primjene svoje vještine u stvarnom vremenu.

Trodnevni susret završio je slavljem svete mise koju je predvodio vlč. Josip Bošnjaković koji je kroz prigodnu propovijed pozvao mlade na obraćenje i vjeruu Radosnu vijest. Sudionici su napustili edukaciju s novim znanjem, vještinama i prijateljstvima, spremni na daljnje izazove i prilike koje digitalni svijet pruža.

Mateo Bunjevac