Održan capacity building za animatore

U periodu od 16. do 18. veljače 2024. godine, u NCM-u održan je capacity building za 28 mladih iz nekoliko generacija animatora i animatora instruktora. Sudjelovali su animatori iz svih dijelova Vrhbosanske nadbiskupije i Hercegovačkih biskupija. Voditelj edukacije bio je prof. dr. vlč. Josip Bošnjaković, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, dugogodišnji psiholog i psihoterapeut te profesor na nekoliko sveučilišta u Republici Hrvatskoj. Susret je započeo u petak misnim slavljem koje je predvodio nadbiskup vrhbosanski mons. Tomo Vukšić uz sudjelovanje vijećnika Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije i polaznika edukacije u okviru najnovijeg projekta NCM-a InSpirit – Digital Youth. Na početku misnog slavlja, nadbiskup Vukšić govorio je o korizmi kao vremenu nade i iščekivanja te se osvrnuo na misna čitanja u kojima je glavni motiv bila post. Pozvao je nazočne da ne poste kao farizeji, nego da poste duhom raskajanim i poniznim te da čine mala djela kojima uprisutnjuju Krista u ovom svijetu.

Nakon misnog slavlja, započeo je edukacijski dio susreta u kojem se animatorima na samom početku obratio koordinator programa Mladi za mlade – Formacija animatora, Stefan Kukrić. Koordinator je zahvalio animatorima na dolasku te predstavio temu capacity buildinga i same predavače. Prvo predavanje na temu Zaštita djece i maloljetnih, održao je stručni suradnik centra za mlade magistar pedagogije Antonio Topalović. Uslijedilo je uvodno predavanje profesora Bošnjakovića o empatiji i suosjećanju.

Subotnji dio programa bio je rezerviran za predavanja i radionice na temu empatije i suosjećanja u kojima je prof. Bošnjaković govorio o psihološkim, pedagoškim i teološkim aspektima ematije i suosjećanja. Kroz interaktivne radionice, animatori su imali priliku raditi na sebi, istraživati svoju emaptičnost i moć suosjećanja, ali i razgovarati o međusobnim odnosima. Kroz prikaze biblijskih tekstova koji govore o ova dva fenomena, animatori su s prof. Bošnjakovićem mogli razmišljati o Božjoj empatiji i suosjećanju, te kroz biblijske likove povezivati vlastite svakodnevne događaje u kojima (in)direktno pokazuju empatiju ili suosjećaju s bližnjima.

Navečer su mladi sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio vlč. Bošnjaković uz koncelebraciju vlč. Šime Maršića, ravnatelja Centra za mlade te vlč. Stipice Lešića, pastoralnog suradnika u NCM-u. U propovijedi je predslavitelj govorio o pozivu carinika Mateja te o važnosti naše spremnosti reći Kristu: „Evo me!“. Nakon večere, animatori su u kapelici sv. Ivana Pavla II, sudjelovali u Euharistijskom klanjaju koje je predvodio također, vlč. Bošnjaković. Potom je uslijedio susret animatora sa koordinatorom u kojem su animatori iznijeli svoje prijedlog, probleme s kojima se u radu susreću, te inicijative za daljnje djelovanje među mladima. Večer je završila zajedničkim druženjem u prostorijama Centra za mlade.

Nedjelja je započela molitvom nakon koje je održano posljednje predavanje na temu Krijepiti se na izvoru obilno suosjećajnog Oca. Potom su mladi nakon evaluacije susreta napravili zajedničku fotografiju i fotografije sa raznim porukama protiv vršnjačkog nasilja, s obzirom da je mjesec veljača, mjesec borbe protiv vršnjačkog nasilja. Susret je završen svečanim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Bošnjaković uz koncelebraciju vlč. Maršića. U prigodnom nagovoru, predvoditelj slavlja osvrnuo se na evanđelje Prve korizmene nedjelje o Isusovoj kušnji u pustinji te pozvao mlade na obraćenje i vjeru u Radosnu vijest koja nam je naviještena. Nakon mise sudionici su se još jednom okupili oko zajedničkog stola, nakon čega su se uputili svojim domovima i župnim zajednicama u kojima djeluju.

Stefan Kukrić