Predstavnik NCM-a sudjelovao na međunarodnoj konferenciji „Članovi Parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot“

Dana 12. veljače 2024. godine, u velikoj dvorani Parlamentarne skupštine Bosne i hercegovine, održana je međunarodna konferencija „Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot“ čiji su glavni organizatori bili Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i Liga muslimanskog svijeta. Među nešto više od 400 sudionika, konferenciji je nazočio i predstavnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II, projekt koordinator Stefan Kukrić. NCM se u rad konferencije uključio prema pozivu organizatora kao predstavnik vjerskih institucija koje rade s mladima.

Konferencija je započela pozdravnim govorima gosp. Željka Komšića, predsjedavajućeg predsjedništva Bosne i Hercegovine, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Zvizdića, reisa-ul-uleme Huseina Kavazovića, prof. Vladislava Topalovića, predstavnika Dabrobosanske Mitropolije, mons. Tome Vukšića, nadbiskupa vrhbosanskog, gosp. Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice u BiH te gđe. Benjamine Karić, gradonačelnice grada Sarajeva i Nj. E. Mohammada bin Abdulkarima Al-Isse, generalnog tajnika Lige muslimanskog svijeta.

(Foto: KTA)

Konferencija je nastavljena kroz tri panela u kojima su se izmjenjivali mnogi govornici, a među njima nalazili su se političari, teolozi, znanstvenici, bivši članovi vlada i parlamenata, osnivači raznih instituta i slično. Želimo naglasiti i kako su se među panelistima našla i dvojica teologa s našeg prostora, prof. dr. fra Mile Babić, profesor sa Franjevačke teologije u Sarajevu, te prof. dr. Tomislav Kovač, nositelj katedre Fundamentalne teologija na KBF-u u Zagrebu te delegat Hrvatske biskupske konferencije.

Među mnogim temama, na panelima se između ostalog razgovaralo na teme:  Promoviranje regionalnog i globalnog mira kroz susret parlamentaraca i vjerskih vođa s ciljem promocije međuvjerskog dijaloga, tolerancije i uzajamnog razumijevanja; Izgradnja mira i suživota u multireligijskim društvima, te Političke i vjerske vođe kao graditelji mostova: kako razviti pravednije i kohezivnije društvo?

Na samom kraju konferencije, sudionici su usvojili i zajedničku izjavu u kojoj je podvučeno da je dijalog s različitim vjerama, kulturama i etničkim grupama važan za mir i suživot.

Stefan Kukrić