Inspektor Saša Petrović održao predavanje „Nasilje nad djecom u digitalnom okruženju“

U četvrtak  22. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. realizirano je drugo predavanje u akademskoj 2023./24. godini, u okviru projekta Because we care. Predavanje pod nazivom Nasilje nad djecom u digitalnom okruženju vodio je Saša Petrović, istražitelj u Odjeljenju za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije. Na predavanje se odazvalo 40 djelatnika iz centara za socijalni rad, škola, službi za socijalnu zaštitu iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Tuzle, Zenice, Viteza i Fojnice.

 Tijekom svog predavanja Saša Petrović je govorio o kompjuterskom kriminalu te je istaknuo i najčešća krivična djela s kojima se susrećemo u Bosni i Hercegovini, a posebno se osvrnuo na kriminalne radnje koje se odnose na izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Djeca i mladi su najrizičnija grupa koja se svakodnevno nalazi na društvenim mrežama te su u riziku od iskorištavanja i seksualne eksploatacije. Međutim, kako bismo smanjili ovakve pojave s djecom je potrebno razgovarati i ukazati na potencijalne opasnosti kojima su svakodnevno izloženi. Sudionici predavanja imali su priliku slušati audio zapis razgovara s osobom koja je izvršila seksualno zlostavljanje, te su slušali o simptomima koje možemo prepoznati kod djece koja su doživjela ovakav vid zlostavljanja.  

Projekt zaštite djece – Because we care,  Centar za mlade realizira od 2018. godine, a ima za cilj educirati socijalne djelatnike, stručne suradnike, nastavnike, zdravstvene djelatnike i sve one koji dolaze u kontakt s djecom kako bi osigurali sigurno okruženje za djecu i zaštitili ih od moguće opasnosti minimizirajući utjecaj rizika.  

Nadežda Mojsilović