Održana prva formacija za treću generaciju Youth Workera NCM-a

U razdoblju od 23. do 25. veljače, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., realizirana je prva formacija za treću generaciju Youth workera (omladinskih radnika) NCM-a. Youth workeri skupina su mladih edukatora i animatora instruktora koji kroz dodatnu edukaciju stječu nove i grade već one kompetencije koje su stekli kroz neke od osnovnih edukacija u Centru za mlade u prethodnom razdoblju. Treću generaciju Youth workera čini 15 mladih koji su proteklog vikenda pod vodstvom vrhunskih predavača, započeli svoju višemjesečnu formaciju.

Prvi formacijski susret okupio je osam mladih u prostorijama Centra za mlade te sedam mladih koji su susretu nazočili online. Susret je započeo u petak misnim slavljem koje je predvodio vlč. Anto Ledić, župnik župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku, a nakon slavlja Euharistije, započeo je edukativni dio susreta. Mlade je na samom početku pozdravio i izrazio dobrodošlicu Stefan Kukrić, projekt koordinator u Centru za mlade, a potom je uslijedilo i uvodno predavanje koje je održao dugogodišnji suradnik NCM-a, Antonio Topalović, magistar pedagogije. Predavač se u uvodnom predavanju osvrnuo na povijest omladinskog rada i rada s mladima.

Susret je nastavljen u subotu svetom misom koju je predvodio vlč. Ilija Marković, profesor na KBF-u u Sarajevu i duhovnik katoličkih skauta Vrhbosanske nadbiskupije. Edukativni dio susreta nastavljen je predavanjima Antonia Topalovića na teme: Uvod u individualni rad s mladima: vođenje i savjetovanje u omladinskom radu te odgojne intervencije u omladinskom radu. Nakon podnevne stanke, sudionicima se pridružila prof. dr. Amina Isanović Hadžiomerović, profesorica s Odsjeka za Pedagogiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Profesorica je mladima govorila o grupnom radu i dinamici grupe. Predavanja naslovljena: Grupni rad i grupna dinamika i Interaktivne metode u radu s mladima, sudionicima su ponudila bolje razumijevanje rada s mladima kroz grupu, te im pružila neke interaktivne metode u grupnom radu s mladima.

Posljednjeg dana susreta, Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Marin Babić, tajnik vrhbosanskog nadbiskupa. Vlč. Marin pozvao je mlade da budu spremni ići za Kristom te da se ne boje boriti se za Nebo, jer smo na to svi pozvani. Uslijedio je kratki evaluacijski susret na kojem su sudionici iznijeli svoja zapažanja i prijedloge za budući rad i formacijske susrete.

Stefan Kukrić