Održan ovogodišnji Seminar trajne svećeničke izgradnje

U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. 26. i 27. veljače održan je Seminar trajne izgradnje svećenika do 10 godina misništva na kojemu je sudjelovalo 23 svećenika Vrhbosanske nadbiskupije koji su ređeni u razdoblju od 2014. do 2023. Susret je održan u sklopu projekta Nova generacija liderstva u Crkvi u Bosni i Hercegovini koji Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. provodi već nekoliko godina zaredom. Kroz ovaj projekt, NCM nastoji pomoći mladim svećenicima u izgradnji kompetencija za njihovo buduće djelovanje. 

Središnja tema dvodnevnog susreta bila je: Svećenik između duhovnosti i svjetovnosti. Na početku seminara sudionike su pozdravili moderatori: generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić i ravnatelj tuzlanskog KŠC Sv. Franjo te povjerenik za pastoral braka i obitelji VN-a vlč. Ante Vrhovac koji je ujedno i predstavio program i predavača fra Miru Relotu, duhovnika franjevačkih bogoslova i sjemeništaraca provincije Bosne Srebrene.

Prvo predavanje fra Miro je održao na temu Ostati u Gospodinu kako bismo donijeli plod tijekom kojega je uz interakciju sa sudionicima istaknuo važnost međusobnog poznavanja, izgradnje svijesti o bratstvu po sakramentu svetog reda te davanju plodova u svećeničkom životu. Predavač je na kraju dana predslavio sv. misu s večernjom molitvom u kapelici NCM-a Ivan Pavao II.

Drugi dan je započeo jutarnjom molitvom te je nastavljen uz predavanje istog predavača na temu: Duhovna svjetovnost traži ljudsku slavu i osobnu dobrobit. Nakon toga uslijedio je rad u skupinama u kojemu su sudionici dali i svoj vlastiti doprinos i razmišljanja na zadane teme. Vrhunac dvodnevnog seminara bila je sv. misa koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić. U prigodnoj propovijedi osvrnuo se na evanđelje koje se čitalo toga dana u kojemu je Isus kritizirao licemjerje farizeja i pismoznanaca utvrdivši da se fenomen farizejstva i pismoznanstva proteže kroz sva vremena. Zaželio je sebi i svećenicima da na svome putu budu dosljedni kako bi u konačnici čuli riječi: „Slušajte i činite što oni čine!“vlč. 

vlč. Dražen Kustura/NCM