Mjesec Veljača u znaku prevencije vršnjačkog nasilja

U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. mjesec veljača je bila posvećena prevenciji vršnjačkog nasilja. Mnogobrojne aktivnosti su realizirane, a sve u cilju prevencije svih oblika vršnjačkog nasilja.

Na poziv Katoličkog školskog centra Sv. Josip u Sarajevu, održane su tri radionice na temu vršnjačkog nasilja od 8. do 21. veljače. S učenicima šestih razreda, vršnjački edukatori Centra za mlade razgovarali su o različitim oblicima nasilja. Kroz primjere iz stvarnog života, sudionici radionica bili su pozvani prepoznati različite vrste nasilja, istovremeno ih osvještavajući o važnosti prijavljivanja takvih slučajeva.

Osim navedenog 43 vršnjačka edukatora i animatora, su sudjelovali na dva predavanja na temu Zaštita djece i maloljetnih, a 15 studenata je započelo sa ciklusom edukacija na temu Sociopedagoški modeli rada s djecom i mladima, kako bi bili osposobljeni za rad s mladima na teme psihocijalne podrške.   Navedene edukacije je vodio stručni suradnik Centra za mlade mag. pedagogije Antonio Topalović.

Predavanje na temu Nasilje nad djecom u digitalnom okruženju je održao 22. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Saša Petrović, istražitelj u Odjeljenju za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije. Na predavanje se odazvalo 40 djelatnika iz centara za socijalni rad, škola, službi za socijalnu zaštitu iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Tuzle, Zenice, Viteza i Fojnice.

Također, voditelj i urednik Stefan Kukrić, u emisiji Radost mladosti koja se emituj na Radio Mariji, govorio o danu ruzicastih majica i njegovoj važnosti.

Dan ružičastih majica (“Pink Shirt Day”) kao međunarodni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima, se obilježava svake posljednje srijede u mjesecu veljača od 2007. godine, a cilj mu je promicanje borbe protiv vršnjačkog nasilja.

“Pink Shirt Day” počeo je u Kanadi nakon što su neki srednjoškolci organizirali podršku dječaku koji je bio izložen vršnjačkom nasilju zbog nošenja ružičaste majice. Ovaj događaj potaknuo je pokret protiv vršnjačkog nasilja, a ružičasta boja postala je simbol solidarnosti i podrške žrtvama. Svake godine, ljudi diljem svijeta nose ružičaste majice kao znak podrške i sudjeluju u aktivnostima koje promiču sigurno okruženje i sprječavaju vršnjačko nasilje. Ovaj dan obično ima edukativni karakter, s naglaskom na promicanju poštovanja, empatije i tolerancije među vršnjacima. Djelatnici NCM Ivan Pavao II. zajedno s animatorima i vršnjačkim edukatorima, su se također pridružili ovoj kampanji te se svakodnevno zalažu za sigurnost djece i mladih i za stvaranje i održavanje brižnog i zaštitnog okruženja.

Nadežda Mojsilović