Teambuilding vršnjačkih edukatora projekta „Koračajmo zajedno“

U razdoblju od 2. do 3. ožujka, održan je teambuilding vršnjačkih edukatora projekta Koračajmo zajedno, obilježen ne samo otkrivanjem povijesnih i kulturnih blaga već i jačanjem veza među mladima. Prvi dan teambildinga edukatori su posjetili Đakovo i jednu od najljepših Katedrala u Hrvatskoj, poznatu pod imenom đakovačka katedrala koja je ostavila dubok dojam na edukatore. Smatra se životnim djelom biskupa Josipa Juraja Strossmayer a njeno pravo ime je Katedrala Sv. Petra, sveca kojem se biskup posebno divio.

Putovanje je nastavljeno u Osijek, a vršnjački edukatori su imali priliku upoznati se sa kulturnim i vjerskim bogatstvom ovog grada. U Mežlisu Islamske zajednice, mlade je pozdravio i predstavio islamsku zajednicu u Osijeku, glavni imam Senad ef. Hevešević. Osim o povijesti i osnivanju islamske zajednice, edukatorima je predstavljen i rad mladih pri džematu, te aktivnosti koje se realiziraju. Također, imam je istaknuo važnost suradnje s drugim i crkvama u Osijeku i važnost susreta mladih različitih vjeroispovijesti.

Potom, edukatori su se uputili ka Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, gdje su se sreli s pravoslavnim svećenikom Aleksandrom Đuranovićem, koji im je uputio toplu dobrodošlicu i govorio o srpskoj pravoslavnoj zajednici u Osijeku. Ostatak dana mladi su proveli šetajući povijesnom jezgrom Osijeka, Tvrđa, ostatak nekadašnje osječke tvrđave koji je postupno prerastao u gradski prostor. Predivnom šetnicom uz rijeku Dravu, stigli su i do Katedrale sv. Petra i Pavla, u centru grada koja potiče iz 19.stoljeća. Drugi dan teambuildinga, mladi su proveli u Regionalnom uredu Centra za mlade u Kornici, te su posjetili pastoralni centar u Odžaku, gdje su ih pozdravili te govorili o povijesti ovog kraja župnik, vlč. Ilija Orkić i pastoralni suradnik Regionalog ureda NCM Ivan Pavao II, vlč. Sandro Jurešić.

Potom su edukatori sudjelovali na sv. misi, u crkvi Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja. Putovanje je završilo posjetom etno selu Kotromanićevo i Dobojskoj trvrđavi Gradina, oživljavajući duh srednjovjekovne prošlosti. Ovo putovanje nije samo obogatilo znanje edukatora o kulturnoj i vjerskoj raznolikosti Hrvatske, već je i osnažilo njihove veze i spremnost za zajedničke aktivnosti. Ovakva iskustva su inspiracija za izgradnju mostova razumijevanja i zajedništva koja će vršnjački edukatri nastaviti prenositi među mladima u BiH.