Rezultati istraživanja – Socijalni i religijski identitet mladih

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. djeluje od 2007. godine, kada je i službeno registriran. Nastao je kao ideja i potreba za mjestom, koje će mladima iz Vrhbosanske nadbiskupije, biti mjesto duhovnosti, susreta i obrazovanja, što je kroz sve ove godine rada i djelovanja i postao, slijedeći svoju viziju i misiju – Graditi mostove povjerenja!
Misija Centra za mlade ostvaruje se organizacijom različitih duhovnih susreta kao što su molitve, duhovne vježbe, Križni put; organizacijom biskupijskih, nacionalnih, regionalnih, internacionalnih i sportskih susreta mladih; Organizacijom različitih socijalnih projekata kao što su volonterski projekti, ljetni kampovi i humanitarne akcije; Organizacijom formativnih i edukacijskih projekata kroz seminare, različite tečajevi i dugotrajne formacije. Kroz sve projekte i aktivnosti koje organizira Centar promoviraju se vrjednote nesebične ljubavi, samopoštovanja i poštovanja drugoga, altruizma i humanizma. Godišnje se u Centru za mlade realizira oko 40-tak projekata kroz koje prođe oko 10 000 mladih iz cijele BiH ali i šire. Sa ovim bogatstvom projekata i njihovim specifičnim ciljevima, Crkva izražava svoju otvorenost prema društvu i mnogobrojnim društvenim problemima, jer daje priliku mladim ljudima da doprinesu razvoju društva, te sazriju u odgovorne i zrele osobe.

Kako bi Centar za mlade što bolje odgovorio na potrebe mladih ljudi, proveli smo već nekoliko istraživanja kako bismo pratili potrebe i probleme sa kojima se mladi susreću, te kako bismo svoj rad mogli što bolje organizirati i ponuditi mladim ljudima rješenja za one situacije u kojima se oni trenutno nalaze. Nakon jednog takvog opsežnog istraživanja koje je provedeno u akademskoj 2011./2012. godini, te još jednog provedenog u akademskoj 2019./2020. godini, proveli smo još jedno istraživanje u akademskoj 2022./2023. godini.
Istraživanje je provedeno u 12 dekanata Vrhbosanske nadbiskupije. Anketirano je 1448 ispitanika, uglavnom učenika drugog i trećeg razreda srednjih škola koji pohađaju katolički vjeronauk (od ukupno 2019 učenika koji pohađaju katolički vjeronauk u drugim i trećim razredima srednjih škola ). Manji broj ispitanika, od ukupno 1448, su studenti i mladi koji pripadaju različitim crkvenim pokretima.
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi koji su to problemi sa kojima se mladi suočavaju u današnje vrijeme, te kako oni vide ulogu Crkve u rješavanju i preveniranju njihovih problema. Također smo željeli provjeriti da li pripadnost mladih nekom od crkvenih laičkih pokreta, kao što su franjevačka mladež Frama, Udruga katoličkih studenata Emaus, Prijatelji malog Isusa, Salezijanska mladež, te neke neformalne grupe kao što su animatori, volonteri, vjeronaučne grupe i slično, utječe na socijalni i religijski identitet mladih.
Rezultati ovog istraživanja koristit će se u svrhu kreiranja novih projekata Centra za mlade, te korigiranja postojećih projekata i aktivnosti, kako bismo što bolje odgovorili na potrebe mladih u današnjem vremenu.