Arhiđakonatski križni put mladih Vrhbosanske nadbiskupije

  I. Orkić

Na preporuku nadbiskupa vrhbosanskog mons. Tome Vukšića, Pastoralnog te Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije, u subotu, 09. ožujka održan je prvi Arhiđakonatski križni put mladih Vrhbosanske nadbiskupije. Ovaj križni put bio je jedinstveni duhovni događaj za mlade cijele nadbiskupije koji su se u isto vrijeme na četiri mjesta okupili i slijedili Isusov križni put, a potom susret nastavili sakramentom pomirenja i Euharistijskim slavljem. Križni put mladih održan je u četiri arhiđakonata u župama: Banbrdo-Lepenica (Fojnički arhiđakonat), Novi Travnik – Presveto Trojstvo (Gučogorski arhiđakonat), Jelah (Plehanski arhiđakonat) te Potočani (Toliški arhiđakonat). U isto vrijeme na četiri različita mjesta ove godine se okupilo oko 1000 mladih koji su predvođeni svojim župnicima, kapelanima te redovnicama sudjelovali na ovoj korizmenoj duhovnoj obnovi.

 Fojnički arhiđakonat

Fojnički arhiđakonat sastavljen je od četiri dekanata: Ramskog, Kreševskog, Sarajevskog i Sutješkog. Ovogodišnji križni put mladih održan je u župi sv. Ane – Banbrdo (Lepenica), uz sudjelovanje oko 200 mladih i drugih vjernika iz svih krajeva ovog arhiđakonata. Pobožnost križnog puta i Euharistijsko slavlje, predvodio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, mons. Slađan Ćosić uz suslavlje 11 svećenika.

  K. tjednik

Gučogorski arhiđakonat

Gučogorski arhiđakonat sastavljen je od tri dekanata: Bugojanskog, Travničkog i Žepačkog. Ove godine u tome se arhiđakonatu na križnom putu i Euharistijskom slavlju okupilo oko 300 mladih iz cijelog arhiđakonata. Pobožnost križnog puta predvodio je kapelan u župi Kupres vlč. Jadranko Kurt, dok je Euharistijsko slavlje u crkvi Presvetog Trojstva u Novom Travniku predvodio gučogorski arhiđakon mons. Pavo Jurišić uz susljavle 12 svećenika i dva đakona. Misno slavlje i pobožnost animirali su mladi iz spomenute župe te drugih župa arhiđakonata.

M. Bunjevac

Plehanski arhiđakonat

Plehanski arhiđakonat broji također tri dekanata a to su: Derventski, Tuzlanski i Usorski. Križni put i Euharistijsko slavlje organizirani su u župi Sv. Ivana Krstitelja u Jelahu. Na ovogodišnjem križnom putu okupilo se oko 150 mladih iz svih župa ovoga arhiđakonata, a pobožnost i sv. Misu predvodio je plehanski arhiđakon mons. Luka Tunjić uz suslavlje župnika i drugih 15 svećenika ovog arhiđakonata. Pobožnost i sv. Misu animirali su mladi iz Usorskog i Tuzlanskog dekanata. Za sve sudionike je nakon Mise upriličeno zajedničko druženje.

  S. Lešić

Toliški arhiđakonat

Toliški je arhiđakonat sastavljen također od tri dekanata: Brčanskog, Doborskog te Šamačkog. Ove godine križni put mladih održan je u župi sv. Marka Evanđeliste u Potočanima. Susretu je nazočilo blizu 300 mladih, a pobožnost i Euharistijsko slavlje predvodio je toliški arhiđakon preč. Darko Tomašević uz suslavlje 15-ak svećenika među kojima su bili i jedan đakon te dekani spomenutih dekanata.

I. Orkić

Križni put i sv. Misa u Fojničkom, Toliškom i Plehanskom arhiđakonatu održani su u vanjskom prostoru u prirodi, dok je Gučogorski arhiđakonat molio u prepunoj crkvi. S ponosom možemo reći da je ovogodišnji križni put koji je organiziran uz podršku Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. okupio oko 1000 sudionika što ga čini jednim od najbrojnijih događaja ukoliko se u obzir uzmu aktivnosti za mlade u našoj Nadbiskupiji. Inače, križni put mladih inicijativa je koja je pokrenuta prije mnogo godina prvo na dekanatskoj razini, da bi se to promijenilo na nadbiskupijsku razinu u kojoj se svake godine na drugom mjestu organizirao križni put za mlade cijele Nadbiskupije. Ove pak godine križni put pod geslom „Isuse nemoj sam! Zajedno ćemo!“, održan je na razini četiriju arhiđakonata Vrhbosanske nadbiskupije.

 

 Stefan Kukrić