Održana druga vikend edukacija u okviru projekta Mladi i demokracija – Vision is Decision

U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II., od 08. do 10. ožujka, održan je drugi edukativni vikend susret u sklopu projekta “Mladi i demokracija – Vision is Decision”. Mladi iz pet različitih škola diljem Bosne i Hercegovine – Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo, Katoličkog školskog centra sveti Josip Sarajevo, Mješovite srednje škole Stjepan Radić Usora, Srednje škole Ivan Goran Kovačić Kiseljak, Osnovne škole dr. Boris Ćorić Kreševo – okupili su se tijekom trodnevnog susreta radi druženja, upoznavanja i stjecanja novih znanja.

Prije samog početka programa, mlade je pozdravio stručni suradnik Alen Gudalo te edukatori Lana Todosijević, Danijela Jocović, Una Kovačević i Blaž Protuđer. Kroz raznovrstan program, jedan od zadataka je bio izraditi svoju Osobnu iskaznicu i razmisliti o sebi u privatnom i javnom smislu, što su potom predstavili kroz crteže i analizu. Završni dio programa obuhvatio je aktivnost u kojoj su učenici uključili svoje osobne profile na društvenim mrežama te su imali zadatak usporediti svoja tri profila i analizirati razlike između njih.

Uz izazove poput simuliranih nepogoda i problema koji pogađaju lokalnu zajednicu, mladi su se suočili s drugim zadatkom – Simulacijom struktura odlučivanja. Kroz grupni rad, bili su pozvani osmisliti rješenja i donijeti odluke koje bi najbolje riješile teškoće i vratile život lokalnoj zajednici u normalno stanje. U ovom dinamičnom okruženju, mladi su preuzeli uloge različitih članova zajednice, od lokalnih dužnosnika do predstavnika civilnog društva, te su raspravljali o mogućim strategijama i akcijama koje bi bile najkorisnije u takvim kriznim situacijama. Kroz intenzivan proces suradnje i brainstorminga, mladi su iznijeli kreativne prijedloge i argumentirane odluke kako bi se nosili s izazovima i osigurali brzu obnovu i stabilnost lokalne zajednice. Ova simulacija nije samo pružila priliku za razvoj vještina donošenja odluka i timskog rada, već je također potaknula mlade da razmišljaju o ulozi i odgovornosti u vođenju zajednice te ih osnažila za buduće izazove koji bi se mogli pojaviti u njihovim lokalnim sredinama.

Eduaktivni susret upotpunjen je i radionica pod nazivom Medijska pismenost: Kako znamo što čitamo i kako vjerovati, koju je vodio Teo Zorić, bachelor antropologije. Kroz dinamičan program radionice, mladi su dobili priliku upoznati se s alatima za pretraživanje informacija, analizu medijskih izvora te razvijanje kritičkog stava prema onome što čitaju i vjeruju. Ova interaktivna radionica doprinijela je jačanju medijske pismenosti među mladima i, nadamo se, potaknula ih da budu svjesni i odgovorni potrošači informacija u digitalnom dobu.

Uz dinamične radionice, susret je bio obogaćen i sportskim programom održanim u sportskoj dvorani Renovabis, pružajući mladima priliku za aktivno sudjelovanje i zabavu. Nakon toga, mladi su uživali u nizu zabavnih igara i plesa koji su dodatno obogatili njihovo iskustvo. Subotnju večer su proveli u opuštenoj atmosferi uživajući u filmu koji su za njih pripremili edukatori, što je predstavljalo sjajan način za opuštanje i druženje nakon dinamičnog dana aktivnosti.

Ovaj edukativni vikend nije samo pružio mladima priliku za učenje i samorazvoj, već je također ojačao povezanost među njima i potaknuo dijalog i suradnju među vršnjacima iz različitih dijelova zemlje. Ova inicijativa predstavlja važan korak u osnaživanju mladih i promicanju demokratskih vrijednosti u društvu.