Održana prva edukacija u sklopu novog ciklusa projekta Iuvenes fructus

U subotu devetog ožujka održana je prva edukacija u sklopu novog ciklusa projekta Iuvenes fructus. Na edukaciji su bile prisutne obje grupe, a tema edukacije bila je morfologija voćaka. Prvi dio teorijskog dijela predavanja protekao je u upoznavanju kandidata i predavačice, a zatim i utvrđivanja kojim informacijama vezano za poljoprivredu, odnosno voćarstvo, sami kandidati raspolažu. Nastojalo se općenito pojasniti koja su očekivanja predavačice od polaznika tijekom trajanja edukacije, te što ih sve čeka tijekom iste.

Polaznici su upoznati sa pojmom morfologija, te glavnim dijelovima voćke i njihovom ulogom u životnom ciklusu voćke. Ti detalji su izuzetno važni, jer je bitno shvatiti od čega i kako je voćka građena i čemu služe njezini pojedini dijelovi, kako bi se uspješno pristupilo obradi ostalih tema, a samim time i terenskim radom, počevši od samog podizanja zasada- izbora sadnica, pripreme zemljišta, sadnje i drugo. 

U praktičnom dijelu edukacije polaznici su najprije imali priliku upoznati se s morfološkom građom mladih sadnica voća, s naglaskom na kvaliteti sadnog materijala, te s različitim sortama i podlogama koje se nude u rasadnicima. U nastavku edukacije smo polaznicima omogućili da se okušaju u sadnji voćaka. Demonstrirani su im osnovni principi sadnje voćaka a zatim su i sami polaznici pristupili: pripremi sadnice za sadnju orezivanjem oštećenih korjenčića, markiranju sadnog mjesta, kopanju sadnih jama, određivanju dubine sadnje, aplikaciji gnojiva te privezivanju sadnice uz naslon. Kroz nastavak edukacije polaznici će imati priliku pratiti rast i razvoj sadnica koje su sami posadili.