Realizirana humanitarna akcija “Mladi protiv gladi”

Udruga katoličkih studenata Emaus u suradnji s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih Ivan Pavao II. organizirala je, deseti put, humanitarnu akciju Mladi protiv gladi, koja se održala 15. i 16. ožujka 2023. u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Za vrijeme trajanja akcije članovi i prijatelji Udruge, te volonteri Centra za mlade, animirali su građane Sarajeva da iskažu svoju blizinu i humanost kroz kupovinu i doniranje osnovnih životnih namirnica, koje su potom prosljeđivane pučkim kuhinjama: Merhametu, Kruhu sv. Ante, SHU Dobrotvoru, Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije i društvu Kola srpskih sestara. U dvodnevnoj akciji sudjelovalo je više od 40 volontera. Volonteri su bili na prodajnim mjestima u Bingu (na Alipašinu i Otoci), Konzumu (na Stupu) i Tropicu (u Istočnom Sarajevu).

Ova vrijedna inicijativa mladih popraćena je evanđeoskim pravilom: „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25,45). Kroz ovakvu vrstu volontiranja, osim izvršavanja tjelesnih djela milosrđa, učimo se prepoznavanju Isusova lika u onima koji su u potrebi. Ujedno se tako i pripremamo za našu najradosniju svetkovinu Uskrsa. Vrijedno je spomena i to kako u samoj akciji nisu sudjelovali pripadnici katoličke vjere, nego i pripadnici islamske vjeroispovijesti kojima je ovo hvalevrijedna žrtva u njihovu vremenu posta.

Po završetku akcije volonteri su se okupili u Centru za mlade kako bi Bogu zahvalili na sv. Misi za uspješno provedenu akciju. Po završetku sv. Mise volonteri su se uputili na zajedničko druženje uz tjelesnu okrjepu u prostorijama Centra za mlade. S oduševljenjem i radošću su razgovarali o svemu što se dogodilo protekla dva dana. Posebno su dirnuti spremnošću sugrađana za nesebičnu pomoć.